Domotica uitgelegd

slimmedingen

Domotica moet voor jou werken, jij niet voor domotica.“ Al jaren is ons huis voorzien van Domotica, ik ben in 2013 begonnen met Nodo en daarna in 2015 overgestapt op Domoticz. Eerst op de Raspberry Pi en sinds 2022 op een server.

Wat jaren geleden begon met een simpele klik aan klik uit draadloze stekker set werd al snel uitgebreid. Beetje bij beetje is ons huis steeds slimmer gemaakt en kwam er een weerstation bij.

Uiteindelijk ben ik uitgekomen op Domoticz, Home Assistant bestond toen nog niet. Vrijwel alle systemen zijn te integreren in Domoticz. Het doel doel was en is nog steeds om zelf bijna niets handmatig aan te hoeven sturen. Ons hele huis werkt op basis van lichtsensoren, bewegingssensoren, deurcontacten en temperatuursensoren. Hierdoor zijn lichtknoppen en schakelaars zo goed als overbodig geworden.  

Door producten van verschillende leveranciers te combineren creëer je een grote mate van onafhankelijkheid en keuzevrijheid, en hoef je de slimme apparaten die je al in huis hebt niet te vervangen.

 Beheer al je apparaten in huis vanaf één plek. De gemak factor is hier enorm. Als je alle technologie in uw huis via één interface verbonden kunt houden, brengt dit in grote mate overzicht en gemak. Je kan via één app op je smartphone, tablet of pc, alle functies van je woning bedienen en monitoren. Doordat alle apparaten via één app te bedienen zijn is het eenvoudig en makkelijk in gebruik en houd je overzicht. Wanneer je nieuwe apparaten koopt kun je die eenvoudig aan je slimme huis toevoegen.

Door gebruik te maken van slimme apparaten of een energiemanager die je energieverbruik meten krijg je inzicht in je stroom en gasverbruik. Omgekeerd is het mogelijk inzicht te krijgen in de energie die je produceert, bijvoorbeeld wanneer je zonnepanelen hebt. Met behulp van dit inzicht kun je beslissen de vaatwasser en wasmachine pas aan te zetten wanneer je zonnepanelen optimaal produceren. Door gebruik te maken van slimme stekkers kun je het energieverbruik van iedere apparaat meten.

Verlichting en gemotoriseerde zonneschermen kunnen worden geprogrammeerd om naar een avondmodus te schakelen als de zon ondergaat, of lichten kunnen automatisch worden in- en uitgeschakeld wanneer je de kamer binnenkomt of verlaat. Je bestaande verlichting maak je eenvoudig slim met slimme lampen, een relais of wandschakelaars.

Wanneer je beveiligings- en bewakingsfuncties in je slimme huis opneemt kun je hierdoor een hogere mate van beveiliging realiseren. Er zijn hier talloze opties. Een domoticasysteem kan bijvoorbeeld bewegingsdetectoren, bewakingscamera’s en andere veiligheidsmaatregelen in je hele huis verbinden. Door deze verbinding tussen verschillende apparaten is een grote mate van automatisering mogelijk. Denk bij beveiliging niet alleen aan camera’s of een inbraak alarm. Door middel van waterlekkage sensoren krijg je een melding wanneer je wasmachine of vaatwasser lekt. Op de plek waar een rookmelder vaak vals alarm geeft kun je een slimme hittemelder installeren. Door te automatiseren kun je instellen dat het alarm altijd inschakelt wanneer je de woning verlaat, of kun je bijvoorbeeld een melding krijgen wanneer iemand je woning binnen gaat.

Bijgewerkt op 12 januari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*