Slimme thermostaat Anna

slimmedingen

Update: 09-08-2015: Anna werkt nu ook binnen Domoticz. Door mijn tussenkomst en met gebruik van mijn Anna, heeft Domoticz nu ondersteuning toegevoegd. Je voert het IP adres in, poort (standaard 80), gebruikersnaam (standaard smile) en je smile ID (zichtbaar in de app). Domoticz herkent daarna gelijk je Anna en bij apparatten zie je gegevens binnen komen, zelf vind ik de temperatuur in de kamer, temperatuur instelling thermostaat en de boiler temperatuur het meest interessant.

Anna

Sinds december 2014 hebben we Anna. Wat/Wie is Anna zul je denken? Anna is een co-creatie van de Nederlandse Energiemaatschappij en Plugwise. Het is een slimme thermostaat die bediend kan worden met een Android of Apple smartphone en/of tablet. Anna is zelflerend en is bedoeld om energie te besparen.
anna glow

Waarom de Anna en niet een andere slimme thermostaat? We hadden eerst de E-thermostaat van Essent, deze voldoet prima, maar houdt geen rekening met de buitentemperatuur, is niet zelflerende en weet ook niet of je onderweg naar huis bent.
De nieuwere generatie slimme thermostaten heeft dit wel.

De keuze is op de Anna gevallen, omdat we al energie afnemen van de NLE en het op dit moment de goedkoopste slimme thermostaat in aanschaf is. Anna houdt rekening met de buitentemperatuur, ziet of je in de buurt bent en past dan de temperatuur meteen aan. Je begint met een zelf ingesteld schema, op basis van je gebruikelijke patroon van thuiskomen en weggaan. Daarna leert de thermostaat van je levensstijl en programmeert zichzelf, afhankelijk van je dagritme. Met geofencing kan Anna bepalen of bewoners in de buurt zijn, zodat de verwarming automatisch in- en uitgeschakeld kan worden. Ben je wat later thuis, dan houdt Anna daar ook rekening mee. Handmatig instellingen doen kan ook op de thermostaat en via de app. Anna licht op als het een opdracht ontvangt. Het apparaatje wordt in Eindhoven geproduceerd en is dus 100% Nederlands.

Anna krijg je bij NLE. Je sluit een apart abonnement af voor Anna en betaalt elke maand €3,99 aan abonnementskosten. Dat is goedkoper dan wanneer je Anna los koopt. Dan ben je €369 kwijt aan aanschaf en installatie. Klanten met een Anna hoeven geen meerjarig contract af te sluiten voor elektriciteit of gas. Je kunt dus overstappen naar een andere energieleverancier en Anna blijven gebruiken. In het contract staat het volgende: “Als u Anna twee jaar netjes gebruikt heeft, is ze van u. U betaalt voor de Annaservices € 3,99 per maand. Vanaf het moment dat Anna bij u is geïnstalleerd.” Dus na twee jaar heeft de Anna je € 95,76 gekost. Op de Anna dan na het opzeggen van het abonnement nog helemaal goed werkt zal een latere test moeten uitwijzen.

Anna ondersteunt het OpenTherm-protocol, het meestgebruikte systeem voor modulair koelen en verwarmen. Moderne cv-ketels van de afgelopen tien jaar werken met een modulerend systeem. Je hebt bijvoorbeeld ingesteld dat je een temperatuur van 18 graden wilt. Als de thermostaat aangeeft dat het in de woonkamer 19 graden is, kan de ketel dus lager en zuiniger branden. De meeste ketels in Nederland doen dit via het OpenTherm-protocol.

Meer over de installatie van Anna lees je hier.

Het is nu nog even uitzoeken of alles goed werkt. We hebben twee smartphone’s. Als er één van huis is gaat dan de temperatuur al naar beneden of kijkt ze naar beide? Ook het inleren heeft even tijd nodig.

Bijgewerkt op 10 augustus 2015

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

12 antwoorden naar “Slimme thermostaat Anna”

 1. Pingback: Domotica wensenlijstje

 2. Anna thermostaat in Domoticz
  Bericht Beste GertJan, Wat een leuke site! Ik ben zelf net begonnen met een Domoticz setje op een RPi. Ik kwam op je website door een zoek opdracht in Google. Ik zocht op Anna en Domoticz. Door jouw site heb ik nu Anna geïntegreerd in Domoticz. Ik kan nu diverse waarden van de Anna uitlezen. En ik kan de thermostaat bedienen vanuit Domoticz. Helemaal top! Ik kan alleen geen scenes of events maken met Anna, klopt dat? Ik kan bij groepen de thermostaat niet als apparaat kiezen. Bij events kan ik de thermostaat alleen gebruiken om waarden uit te lezen. Ik kan daar geen waarden invoeren d.m.v. een setblock. Heb jij misschien een idee hoe dat komt? De thermostaat staat onder de kop overige. Daar kan ik de thermostaat ook van temp. laten veranderen. Het lijkt erop dat Domoticz de thermostaat niet als schakelaar ziet. Of moet je dit soort dingen via een Lua script regelen? Ik hoop dat je me hiermee zou kunnen helpen.
  Met vriendelijke groet, Boudeijn Rijkenberg

 3. Pingback: Dag Anna, Hallo ATAG One

 4. Beste GertJan,
  Bedankt voor deze prachtige site met nuttige info !
  Heb jij meer info over de API van Anna, of hoe Anna extern kan aangestuurd worden ? Ik zou namelijk graag Anna aansturen vanuit OpenHab, want helaas heeft Domoticz (nog) geen ondersteuning voor Velbus.

  Alvast bedankt,
  Groeten, Peter.

 5. Welk rfx protocol moet aanstaan om de temperatuur van de Anna binnen Domoticz te tonen. Kan de Anna verder binnen Domoticz bedienen maar de temp. laat hij niet meer zien. (staat rood)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*