Slimme meter

domoticahouse

Sinds een kleine maand hebben we een slimme meter in de meterkast gekregen. Dat betekend dat het uitlezen er van eenvoudig in Domoticz kan gebeuren. Om de slimme meter uit te kunnen lezen heb je een P1 USB kabel nodig. Deze kabel is goedkoop via bijvoorbeeld https://www.cialispascherfr24.com/cialis-prix-moyen-en-pharmacie/ AliExpresse te bestellen.

Voordeel van de slimme meter is dat dit nauwkeuriger is dan de S0 Pulse Counter Module om stroom en gasverbruik te meten. Er zat een duidelijk verschil tussen de stand van de gasmeter en de meterstand in Domoticz, waarbij de laatste lager was.

De stand van de gasmeter die door de slimme meter aan Domoticz wordt doorgegeven is met het script dat ik al gebruikte ook te uploaden naar MinderGas.nl. Ik hoefde alleen het IDX nummer aan te passen.

Door de slimme meter en de P1 USB kabel komt nu ook informatie van de stroommeter in Domoticz. Terwijl ik eerder alleen gegeven van PVOutput in Domoticz had. PVOutput krijgt de verbruiksgegeven via een S0 meter, Flukso en de SMA Sunny Webbox die de stroom productie doorgeeft. Vanuit de stroommeter komt daar informatie over het verbruik van en levering aan het net bij. In Domoticz ziet alles er dan zo uit:

slimme meter 1

Aan het einde van de dag stuurt Domoticz automatisch een tweet over het energieverbruik van die dag, dat ziet er zo uit:

Meer informatie: https://www.huizebruin.nl/domoticz/p1-en-domoticz/

Bijgewerkt op 29 december 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

3 antwoorden naar “Slimme meter”

  1. Heb jij ervaring met domoticz via controlicz naar google home?

    Ik kan de schakelars via google home bedienen Kan de temperatuur op google home opvragen, maar het lukt mij niet de elecgriciteits en gas stanen te raadplegen via google home.

  2. Pingback: Meterstanden naar Telegram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*