Flukso

domoticahouse

Vandaag heb ik de Fluksometer geinstalleerd. Flukso is een open source web-based community meet toepassing. Met Flukso kun je nauwkeurig het huishoudelijk elektriciteitsverbruik (en ook gas en water) controleren en verminderen via de website. Laat je niet misleiden om te denken dat je avonden moet door brengen in het donker met slechts een kleine kaars, om tot een laag energieverbruik te komen. In plaats daarvan kan een aanzienlijke hoeveelheid van de besparingen worden gerealiseerd door verbeteringen in energie-efficiëntie.

2012 12 02 13.03.35

De Fluksometer is geplaatst in de meterkast en meet het elektriciteitsverbruik van de verbruiksgroepen. Hiervoor het een een digitale kWh meter voor de beide aardlekschakelaars geplaatst. De digitale kWh meter zend een zgn. S0 puls signaal naar de Flukso meter. De Fluksometer maakt via het WiFi-netwerk contact met het internet en zend de gegevens van de metingen om de vijf minuten naar de Flukso web-server. Onze server log de gegevens in een speciale round-robin database, die kan worden geraadpleegd via de webinterface. De website geeft je een persoonlijke grafiek. Je bent in staat om verschillende tijdschalen te selecteren en de eenheid van de grafiek te veranderen.

2012 12 02 13.04.59

PVoutput haalt vervolgens de gegevens op bij Flukso en laat zo in combinatie met de gegevens van de omvormer, de gebruikte, opgewekte en het teruggeleverde energie zien.

2012 12 02 13.26.45

Meer informatie over het meten van het gasverbruik met de Flukso lees je hier.

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

4 antwoorden naar “Flukso”

 1. Hi,

  Ik wil ook graag meer inzicht in ons energieverbruik en kom op deze meter, maar heb je ook een bedrijf die dit installeert.?

  • Installatie is zelf te doen. Zeker als je een moderne meterkast hebt. Durf of kun je het zelf niet vraag dan een elektricien. Als je niet te ver van Veendam woont wil ik het wel bij je komen aansluiten.

 2. beste gertjan
  wat heb ik nodig voor dit systeem
  ik heb een digitale/analoge meter met so puls uitgang
  in de schuur
  de meter geeft 1600 pulsen voor 1000 watt
  en wil in huis de zaak monitoren
  15 meter verder.

  • Beste Jan,

   Ik neem aan dat je op de schuur zonnepanelen hebt en daar de opbrengst van wil meten? Ja, dan heb je een Flukso nodig en een stukje UTP kabel om de S0 aan te sluiten op de Flukso. De afstand van 15 meter overbrug je vast wel met het bestaande WiFi netwerk, waar je de Flukso in opneemt.

   Een andere optie als je ook je verbruik wilt meten is nog een S0 meter installeren op de verbruiksgroepen in de meterkast, daar monteer je ook de Flukso, je zult dan alleen een UTP kabel van de S0 in de schuur naar de Flukso in de meterkast moeten trekken.

   In beide gevallen kun je de gegevens uitlezen op de site van Flukso en/of je maakt een koppeling met PVOutput.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*