Gasverbruik meten met Domoticz

domoticahouse

Het stroomverbruik en het opwekken van stroom wordt al een tijdje gemeten. Het verbruik wordt gemeten door de Flukso. Samen met de gegevens van de opgewekte stroom wordt dit keurig door PVOutput weergegeven. Ik had ook al de Flukso gas meter in gebruik, maar de enige mogelijkheid die ik vond was de gegevens bekijken op de site van Flukso, dit had niet mijn voorkeur, ik wil de gegevens openbaar kunnen weergeven en af kunnen lezen.

2012 12 06 10.38.14

Samen met de Flukso heb ik destijds ook de bijbehorende gas probe besteld om het gas verbruik te kunnen monitoren. Het installeren ervan had even wat voeten in de aarde omdat de foto’s en de beschrijving op de site van Flukso niet heel duidelijk waren. Na een paar reacties was het mij duidelijk. De tekst op de probe moet naar boven, vervolgens heb ik met duc-tape alles vastgezet.

2012 12 12 10.00.44

Om de puls uit te kunnen lezen maak ik gebruik van de S0 Pulse Counter Module van smartmetershop.nl. De rode draad van de sensor gaat op één van de ingangen en de zwarte draad wordt aangesloten op GND.

2014 02 09%2023.37.43

De S0 Pulse Counter Module wordt dan via USB op Domoticz aangesloten, hier voeg je via hardware de S0 Pulse Counter Module toe en stel je het type meter in. De gasmeter geeft 100 pulsen, dus dat moet je ook nog even instellen. De gasmeter is daarna zichtbaar bij de apparaten in Domoticz.

image

image

Ik heb de gasmeter op de 4e ingang van de S0 Pulse Counter aangesloten, omdat ik de eerste drie aansluitingen voor stroom en de vijfde voor de watermeter wil gebruiken.

image

Het eindresultaat.

Gasmeter

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

7 antwoorden naar “Gasverbruik meten met Domoticz”

 1. Hallo Gertjan,

  ik heb intussen al veel opgestoken van je uitleg ik volg het altijd met
  interesse door jouw uitleg is het tot nu toe ieder keer gelukt

  maar nu ben ik bezig met de koppeling gasmeter aan domoticsz
  ik heb het gedaan gedaan volgens jouw uitleg

  S0 Pulse Counter Module (5 Poorten)
  gasprobe van flukso
  so meter usb open gezet

  maar nu krijg ik ,
  2015-10-18 19:32:51.410 Error: S0 Meter: Invalid Data received! 20;01;PONG;

  mischien kun jij mij op weg helpen

  mvg
  peter

   • Hallo Gertjan
    Ik heb alles nagelopen

    Domoticz versie v2.3397
    gasprobe zwart op ground
    rood op 4
    maakt volgens mij niet uit is volgens mij gewoon readswits (maak/breek)

    ik had de verkeerde poort gekozen waardoor foutmelding (conflict met rflink)
    nu krijg ik deze foutmelding niet meer

    sensor schakelt ik heb dit getest met een magneet (sensor schakelt dan)
    gemeten met universeelmeter

    tot nu gedaan
    so meter usb open gezet poort /dev/ttyAMA0
    mode ingesteld meter 4 op gas pulsen op 100

    maar er komt nog steeds niets te zien in apparaten
    lijkt er op dat de raspberry de so meter niet ziet

    rflink plus dallas plus weerstation zie ik gewoon in apparaten

    misschien heb jij nog een idee

    mvgr
    Peter

 2. Pingback: Stand gasmeter uploaden naar MinderGas.nl

 3. Hoi Gertjan,

  Probeer bovenstaand stappenplan voor een Actaris G4 meter te volgen. Het magneetcontact plaatsen is nog niet helemaal gelukt (past daar niet goed in).

  De meter kan ik in Domoticz wel zien, maar ‘last seen’ blijft op het tijdstip van aanmaken staan en lijkt niet geupdate te worden. Enig idee wat er nog niet goed geconfigureerd is?

  Gr, Koen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*