Mechanische ventilatie aangestuurd door Domoticz

slimmedingen

Het plan bestaat al heel lang om de mechanische ventilatie te kunnen schakelen. Dit kan nu in de keuken, maar iedereen die in een zelfde situatie woont, weet dat als je eenmaal in de badkamer staat, je vergeten bent om de schakelaar in de keuken op de hoogste stand te zetten. Het eerste idee was om dit te regelen met het aanschakelen van de verlichting, maar niet bij iedere douche beurt zet je de verlichting aan en je doet wel de verlichting aan, maar gaat dan niet altijd douchen.

2015-10-06 13.35.12

Een ander idee is om de stand van de mechanische ventilatie te regelen met behulp van een luchtvochtigheidssensor. Tijdens het douchen gaat de luchtvochtigheid ophoog, op basis van dit gegeven wil ik de mechanische ventilatie inschakelen op de hoogste stand. Ik heb via Banggood een redelijk goedkope waterdichte draadloze temperatuur- en luchtvochtigheidssensor gekocht voor ongeveer  €8,-. De sensor wordt automatisch in Domoticz gezien.Om de mechanische ventilatie in te schakelen heb ik de ACM-3500 van KlikAanKlikUit gekocht. De ACM-3500 wordt volgens onderstaand schema aangesloten op de mechanische ventilatie.

aansluitschema

Na het aansluiten van de ACM-3500 moeten er in Domoticz schakelaars aangemaakt worden voor de verschillende standen van de ventilatie. Ik heb ze Ventilator 1 t/m 3 genoemd. De schakelaars moet je vervolgens inleren bij de ACM-3500-3.

2015-10-06 13.30.12

Als alles aangesloten is kun je verder gaan met het programmeren van Domoticz. Hoe ik dat gedaan heb leg ik uit in het volgende artikel.

Links:

Op Tweakers is men ook met dit vraagstuk bezig

 

 

 

Bijgewerkt op 6 oktober 2015

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

21 antwoorden naar “Mechanische ventilatie aangestuurd door Domoticz”

 1. Pingback: Domotica wensenlijstje

 2. Hi Gertjan
  Nice that you post this so clearly. I want to try your approach to control my itho ventilator with Domoticz. I just have one concern. With the setup you use, it is possible to have the ventilator set on more than one speed, for example if you turn on out1 and out2. With the offcial hand switch, only one of the three could be turned on. What is the effect of this one the ventilator. Would it always be running at the highest speed selected? Is there any harm to the ventilator?

 3. Hello Gertjan,

  Are you using this LUA-script on a Synology NAS?
  I’ve tried to do so, but do I need to install LUA on the Synology?

 4. super tof allemaal.toevallig heb ik deze opstelling ook geplaatst vorige week.
  ik krijg alleen nog 1 ding niet voor elkaar.dit komt omdat ik nogal nieuw ben met lua.ik heb een binnen en een buiten temperatuur opnemer.graag zou ik een gebruikersvariabele willen hebben met de delta t waarde.dus temperatuursverschil tussen deze 2 sensoren.dit maakt het programmeren een stuk eenvoudiger.dit word namelijk ook in het bedrijfsleven gedaan in een regeltechnische omschrijving.dus een variabele die bv delta_t heet die dus een positieve of negatieve waarde kan hebben.b.v. -3 of 4.

 5. Hallo Gertjan,

  Na het lezen van je artikel heb ik dezelfde humidity meter gekocht, echter krijg ik deze niet te zien binnen domoticz. Ondanks dat je zegt dat domoticz deze automatisch herkent, moet er toch niet nog iets gedaan worden voordat domoticz deze sensor herkent?

 6. Ook ik heb dezelfde aangeschaft en kreeg hem in eerste instantie niet te zien. Het apparaatje bleek op een andere modus, Rubicson, te werken dan die ik in mijn RFXCOM – RFXtrx433 USB 433.92MHz Transceiver had aangezet. (uitgevonden door alle modussen aan te zetten en een voor een weer uit te zetten…)

  Dus Instellingen > Hardware > klik op [Modus instellen] bij de transceiver > vink Rubicson aan > klik op [Set Mode]
  Nu zou de temeratuursensor moeten verschijnen bij Instellingen > Apparaten.
  Zo niet, dan nog even Instellingen > Instellingen > klik op [Toelaten gedurende 5 min]

 7. Dag Gert-Jan,

  allereerst veel dank voor al die creatieve domotica-oplossingen en de duidelijke how-to’s!
  Ik probeer nu mijn mechanische ventilatie ook zo te gaan regelen. Voordat ik met 220V ga klungelen nog een vraag: begrijp ik het goed dat de ACM-3500-3 in de plaats komt van de perilex-stekker/aansluitng op de ventilatie-unit zelf (bij mij op zolder)? En dat daarmee de 3-standen schakelaar (bij mij in de keuken) buitenspel komt te staan?

  Dank, groet,

  Bart

 8. Hey Gertjan,

  Erg handige opzet. Ik gebruikte soortgelijke opzet in Pimatic nu Domoticz. Echter ben ik van mening dat het beter (nauwkeuriger) is de dauwpunts temperatuur de gebruiken i.p.v. de relatieve luchtvochtigheid dit i.v.m. je verzadigingspunt.

 9. Bedankt voor de uitleg. Ik heb de ACM-3500-3 geconfigureerd en ik heb een LUA-script geschreven zodat altijd minimaal 1 van de 3 schakelaars aan staat maar ook maximaal 1.

  Nu is mijn vraag: kan ik de ACM-3500-3 ook in de keuken op de schakelaar aansluiten in plaats van boven op de ventilatie-unit?

  Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*