Programmeren mechanische ventilatie in Domoticz

domoticahouse

In een eerder artikel heb ik laten zien hoe ik de elektronica heb aangesloten voor het aansturen van de mechanische ventilatie. In dit artikel ga ik in op het programmeren van Domoticz voor het aansturen van de mechanische ventilatie.

ventilatie

Bij een stijging van de luchtvochtigheid in de douche wil ik dat de mechanische ventilatie in de hoogste stand gaat. Als de luchtvochtigheid weer op het oude niveau is, kan de mechanische ventilatie weer omlaag, hij heeft dan zijn werk gedaan.

Om bovenstaande te bereiken heb ik een Lua script gevonden en deze zelf aangepast. Het door mij aangepaste script is hier te vinden. Het script gebruikt variabelen en deze moet je onder gebruikersvariabelen in Domoticz toevoegen:

 • humCounter: (type=integer, value=0)
 • humidityTmin5: (type=integer, value=0)
 • humidityTmin10: (type=integer, value=0)
 • targetFanOffHumidity: (type=integer, value=0)
 • fanMaxTimer: (type=integer, value=0)
 • fanFollowsProgram: (type=integer, value=0)

Het script zul je zelf nog moeten aanpassen afhankelijk van de benamingen van je luchtvochtigheidssensor en ventilatoren. Om de ventilatie ook helemaal uit te kunnen schakelen heb ik ook nog een virtuele schakelaar “Ventilatie” toegevoegd.

ventilatie uit

De andere standen van de mechanische ventilatie kon ik niet regelen in het Lua script, dus dit heb ik gedaan in Blocky aan de hand van dit voorbeeld. Ik heb de verschillende regels even uit elkaar gehaald, zodat ze goed zichtbaar zijn in één afbeelding.

Als eerste Ventilatie stand 1: Het programma van het Lua script (FanFollowsProgram=0) moet uitgeschakeld zijn, de luchtvochtigheid in de badkamer is tussen de 50 en 60% of het is tussen 23:00 en 6:30 uur.ventilatie 2

Als laatste Ventilatie stand 2: Het programma van het Lua script (FanFollowsProgram=0) moet uitgeschakeld zijn, de luchtvochtigheid in de badkamer is gelijk of hoger dan 60% en het is tussen 6:30 en 23:00 uur.

ventilatie 3

Samengevat: S’nachts gaat de mechanische ventilatie dus terug naar stand 1, De ventilatie is ook helemaal uit te schakelen, maar zal wel aangaan bij een snelle stijging van de luchtvochtigheid. Als de luchtvochtigheid op het oude niveau is, wordt stand 2 geactiveerd. Bij een lage luchtvochtigheid wordt stand 1 geactiveerd.

In NMA ziet het er dan ongeveer zo uit:

2015-09-26 12.15.03

Bijgewerkt op 7 januari 2016

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

8 antwoorden naar “Programmeren mechanische ventilatie in Domoticz”

 1. Pingback: Bediening mechanische ventilatie in de keuken

 2. Misschien hele domme vraag maar hoe creëer je de ventilatie switches?
  Ik heb de ACM 3500 werken met een Kaku afstandsbediening en de draai schakelaar uit de keuken Is aangesloten op een AWMT-003.
  Dit werkt allemaal goed echter nog steeds handmatig. Ik heb het lua script gedownload en in de juiste map op de rpi met domoticz gezet.
  Hier moet ik zelfwaardering aanpassen, maar ik begrijp niet helemaal hoe ik de switches aan maak ik domoticz. Ik ben dan ook nog redelijk nieuw in deze materie, maar wil veel leren. Ik heb al her en der gezocht maar helaas werd het me niet duidelijker. Ik hoop dat iemand mij hier mee kan/ wil helpen. Alvast hartelijk bedankt…

  A. Hummels

  • Het is de bedoeling dat je KlikAanKlikUit schakelaars e.d. bediend met een schakelaar in Domoticz. Dus het pairen zoals je dat doet met een afstandsbediening, dat moet je dan doen vanuit een schakelaar in Domoticz. De namen van de schakelaar vul je vervolgens in in het Lua script.

 3. Bedankt ben druk doende nu, maar wat zet je onder virtuele switch ventilatie? Ventilator 1,2 en 3 staan nu als virtuele switch op mijn afstandsbediening en ook op de handmatige schakelaar via de AWMT-003.

  De lua lijkt te werken maar ik loop vast bij de blocky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*