Mechanische ventilatie schakelen

slimmedingen

Het plan is om de mechanische ventilatie te kunnen schakelen. Dit kan nu in de keuken, maar iedereen die in een zelfde situatie woont, weet dat als je eenmaal in de badkamer staat, je vergeten bent om de schakelaar in de keuken op de hoogste stand te zetten.

De oplossing is simpel: Als het licht van de badkamer aan gaat, dan moet ook de snelheid van de mechanische ventilatie omhoog. Omdat het niet mogelijk is om allerlei draden te gaan trekken denkt ik de oplossing te vinden in de KlikAanKlikUit producten. Uitdaging (want problemen bestaan niet) is de drie verschillende standen. Ik heb eerst eens KlikAanKlikUit gemaild. Dit op een zaterdagmiddag gedaan en s’avonds rond 21:00 uur had ik al een reactie. Hierin werd verteld dat het wel mogelijk was om aan en uit te schakelen maar niet de verschillende snelheden te regelen.

Daarna ben ik gaan zoeken op internet. In mijn blog over automatisch verlichting schakelen had ik Nodo al genoemd en zij gaven mij een duw in de richting, maar ik heb geen verstand van relais schakelingen. Interessant is de nalooptijd, nadat je uit de douche stapt gaat de mechanische ventilatie nog even door.

Dus wat is de opdracht: Bestaande 3 standen schakelaar in de keuken blijft bestaan en moet te gebruiken zijn. Als het licht in de douche aan gaat, dan moet de mechanische ventilatie naar de hoogste stand (3). Voor het zenden kan ik een AWMT-230 Inbouwzender gebruiken. De zender stuurt het signaal naar een ACM-1000 Inbouw schakelaar. De inbouw schakelaar zou dan een signaal aan een relais moeten geven (welke weet ik dus niet), die er voor zorgt dat de mechanische ventilatie op de hoogste stand gaat draaien. De wens is dat na het douchen, als het licht in de badkamer weer uit gaat, de mechanische ventilatie nog een bepaalde tijd (bv. 30 min) op stand 3 blijft draaien, om vervolgens weer de stand in te nemen zoals die voor het inschakelen van de verlichting in de badkamer was.

Mijn vraag is dus: Wat heb ik nog nodig. Welk relais?

Bijgewerkt op 30 november 2014

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

2 antwoorden naar “Mechanische ventilatie schakelen”

  1. Je heb een relais nodig dat speciaal voor een hoge in en uit schakel piek. De stroom die de ventilator trek is niet voldoende. Anders kan het relais gaan “plakken”

  2. Pingback: Mechanische ventilatie aangestuurd door Domoticz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*