Zigbee 3.0 Firmware voor LYWSD03MMC temperatuur sensor

domoticahouse

De LYWSD03MMC is een BLE (Bluetooth Low Energy) sensor geproduceerd door Xiaomi. De Telink-chips die in deze apparaten worden gebruikt, kunnen worden geflasht met aangepaste firmware die verschillende aanpassingsopties ontgrendelt, een langere batterijduur mogelijk maakt, de nauwkeurigheid van metingen verbetert en het continu weergeven van informatie op het LCD-scherm mogelijk maakt. Vervolgens kan de Zigbee-aangepaste firmware ontwikkeld door Ivan Belokobylskiy (devbis) worden geflasht via OTA (Over-the-Air).

convert xiaomi lywsd03mmc bluetooth to zigbee featured

Converteer LYWSD03MMC naar Zigbee (OTA, devbis)

Allereerst moet je #enable-experimental-web-platform-features inschakelen in Chrome, Opera of Edge. Dit is noodzakelijk om het MAC-adres van het apparaat te verkrijgen. Dit kan via een geweldige tool van ATC_MiThermometer via https://devbis.github.io/telink-zigbee/

Klik daarna op de “Connect” knop en zoek het LYWSD03MMC-apparaat, wacht op verbinding (Connected in logs). Op een nieuw apparaat met standaard firmware klik je op “Do Activation” en wacht je even.

Selecteer vervolgens “Select Firmware”, kies het bestand met de overgangsfirmware ATC_ota_400000, klik op “Start Flashing”. Deze stap is vereist, zelfs als je al aangepaste bluetooth-firmware hebt geïnstalleerd. Het niet flashen van dit bestand kan ertoe leiden dat je apparaat wordt ‘gebricked’ en via USB/UART moet worden geflasht! Je ziet in de logs “Update done after NN seconds”.

Verbind opnieuw met het apparaat (met de naam ATC_802190 of vergelijkbaar, op basis van het MAC-adres). Als het niet verschijnt, verwijder en steek de batterij opnieuw in en vernieuw de webpagina met het flashtool. Flash de nieuwste z03mmc.bin-firmware over de overgangsfirmware om het naar Zigbee te converteren.

Het apparaat zou nu moeten verschijnen in je Zigbee-bridge (als het inschakelen van ‘joining’ is ingeschakeld). Als dit niet het geval is, steek dan de batterij opnieuw in en/of kort de RESET- en GND-contacten op het bord gedurende 3 seconden.

2024 01 10 08 10 45 Telink Flasher v6.2

Bovenstaande toont de website om de firmware aan te passen. In onderstaande afbeelding zien we de sensor in Zigbee2MQTT.

2024 01 10 08 25 14 Zigbee2MQTT

Bijgewerkt op 10 januari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

2 antwoorden naar “Zigbee 3.0 Firmware voor LYWSD03MMC temperatuur sensor”

  1. ik heb dit gedaan
    maar in zigbee2mqtt word hij gezien als onbekend.
    weet jij een manier om hem terug te clashen naar bluetooth?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*