Domoticz met Dallas DS18B20 sensor

domoticahouse

Ik had de Dallas DS18B20 en de DHT-22 sensor altijd in de meterkast aangesloten op de Nodo. Nu ik overgestapt ben op Domoticz was het tijd om ze aan te sluiten op de Raspberry. Ik ben begonnen met de DS18B20 die op het dak onder de zonnepanelen zit aan te sluiten. Met een lange draad komt de verbinding met de sensor in de meterkast uit.

waterproof ds18b20

Domoticz heeft standaard ondersteuning aan boord en installatie is eenvoudig:

   Voeg in Domoticz aan hardware 1- Wire toe.

dallas01

Het aansluiten van de DS18B20 gaat als volgt

:IMAG1095Raspberry Pi GPIO Layout Model B Plus

  • zwart: aarde (Ground) (nr. 9)
  • geel: signaal GPIO4 (nr. 7)
  • rood: +3,3V Power (nr. 1)
  • weerstand van 4K7 tussen geel en rood

De Dallas sensor wordt nu zichtbaar bij de apparaten en je kunt hem een naam naar keuze geven. Omdat ik de temperatuur van de Zonnepanelen meet, heb ik hem Zonnepanelen genoemd.

dallas02

Met een Lua script upload ik de temperatuur naar Weather Underground. In PVOutput kan ik vervolgens de temperatuur weer importeren, zodat ik de invloed van temperatuur op de opbrengst kan meten.

In onderstaande afbeelding is goed te zien dat de temperatuur (oranje) gelijkmatig oploopt met de gegenereerde stroom (groen):
image

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

15 antwoorden naar “Domoticz met Dallas DS18B20 sensor”

 1. Pingback: Domotica wensenlijstje

 2. Interessant om te zien hoe anderen hun systeem hebben ingericht.
  Bij mijn PV-opstelling meet ik ook op diverse plaatsen met DS18B20s de paneeltemperatuur.
  In de grafieken op PVOutput heb ik dat onder Extended Data uitgewerkt als TempPowerFactor: is een meetwaarde hoe de productie wordt beïnvloed door temperatuur.

 3. Hoi Gertjan,

  Ik heb de DS18b20 o.a. dankzij jou artikel werkend gekregen op mijn RPI met Domoticz. Bedankt hiervoor!

  Vraagje, kan ik naast de DS18B20 ook de DHT-22 werkend met Domoticz aansluiten op dezelfde RPI? Ik zie dat je andere GPIO pins gebruikt, echter lees ik gemengde verhalen over de werking van deze 2 tezamen op de RPI.
  Ik hoor heel graag van je!
  Groeten,
  Cognac

 4. Goedenavond Gertjan,

  ik heb zo’n 20stuks DS18b20 sensors die ik op mijn Raspberry wil aansluiten voor mijn warmtepomp, cv (ruimtes), en zonnepanelen.
  Tot op heden is het me gelukt om er 10 aan te sluiten, er treden fouten op als ik er meer aansluit.
  Enig idee wat ik moet veranderen?

  Mvg,
  Sjoerd

  • Ik denk dat het het maximum is. Zou je na kunnen zoeken op internet. Eventueel zou je Mysensors.org i.c.m. Domoticz kunnen gebruiken voor meer sensoren. Zie ook mijn website voor meer info over Mysensors.org

 5. Hi Gertjan,
  voor een project probeer ik de DS18S20 aan te sluiten op domoticz. Ik weet niet in hoeverre deze verschilt van de ds18b20, maar bij mij lukt het in ieder geval niet. Moet ik nog extra pakketten installeren (1-wire)? ik heb de 1-wire hardware module toegevoegd in de lijst, maar hij wordt niet zichtbaar in apparaten.

 6. Pingback: Zonneboiler

 7. Wellicht door enkele updates, maar misschien goed om te melden dat wanneer je de hardware toe gaat voegen het veld “OWFS Path:” leeg moet laten. Anders werkt het niet. Standaard wordt ie namelijk gevuld met “/mnt/1wire”.

 8. Thanks voor je simpele uitleg.. Ga het eens proberen..
  Is er een beperking aan de aantallen dallas?
  Of kan ik er x in een string op domoticz aansluiten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*