Voorbeeld schakelingen Domoticz en Klikaanklikuit

domoticahouse

In een eerder artikel schreef ik al over het automatisch schakelen van de buitenverlichting. Een van de voordelen van Domotica is het automatiseren  van taken. Op een vast tijdstip verlichting  inschakelen is een mogelijkheid. Gebruik maken van een schemersensor in plaats van de ingebouwde zonsopkomst en -ondergang.lampen
Verlichting inschakelen als het donker is, is nu geen probleem. Op een vast tijdstip uitschakelen ook niet. Je gaat meestal op een vast tijdstip naar bed en de verlichting aan, op het moment dat je opstaat tot zonsopgang. Deze processen zijn geautoriseerd,  maar wat als je langer op blijft? Dan moet je dat aan Domoticz laten weten. Je kunt gebruik maken van bewegingsmelders of andere aan- en afwezigheids detectie (zoals mobiele telefoons). Heb je oppas dan werkt het niet en zit die in het donker. Daarvoor het ik de Overrule knop bedacht, die gewoon te bedienen is met een afstandsbediening van de starterset APA3-1500R.

blockykeuken

Ik gebruik onze telefoons en tablets om te kijken of we aanwezig zijn. De apparaten geef je in je router een vast IP adres en dit adres laat je door een script en cronjob pingen. De status wordt doorgegeven aan een zgn. Virtuele knop. Als één van de apparaten aan staat, herkent Domoticz d.m.v. onderstaand Blocky dat één  van ons aanwezig is.blockyiemandthuis

De voordeur is voorzien van de deurcontact. Mocht nu de voordeur open gaan en er is niemand aanwezig, dan krijg ik een melding op mijn telefoon via de app NMA. Dit kun je verder uitbreiden naar bijvoorbeeld lampen die aangaan enz.blockyalarmvoordeur

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

9 antwoorden naar “Voorbeeld schakelingen Domoticz en Klikaanklikuit”

 1. hallo Gertjan

  weet jij een oplossing voor mijn rflink op mijn raspberry
  bij installatie verliep alles prima alleen wanneer ik via de webbrowser schakelaars wil toevoegen wil dit niet lukken terwijl wel de weersensors goed werken
  als ik de rflink aan sluit op mijn nas 214 zijn er geen problemen

  heb je misschien een idee?

  groet
  jan

 2. Hallo Gertjan,

  Allereerst een compliment voor je artikelen, leerzaam en inspirerend.

  Ik heb een vraag / verzoek: Ik vind het onderdeel waarmee je constateert of iemand thuis is erg interessant en wil dit ook toepassen, maar vind daar geen uitwerking van. Je hebt het over een script en cronjob pingen …. Kun je mij een stukje op weg helpen?

  Bedankt en groet,

  Marcel

  • Inmiddels ondersteund Domoticz onder Hardware het pingen van telefoon, tablets, computers enz. Je moet zorgen dat je mobiele apparaat een vast IP adres krijgt, dit doe je in je router bijvoorbeeld aan de hand van het MAC adres een bepaald IP adres.

   Dan maak je een Blocky:
   IF [SomeoneHome = Off] AND [[Phone1 = On] OR [Phone2 = On]]
   DO SET [SomeoneHome = On]
   ELSE IF [SomeoneHome = On] AND [[Phone1 = Off] AND [Phone2 = Off]]
   DO SET [SomeoneHome = Off]

 3. Hallo GertJan.

  Ik ben op de zelfde tour als dat jij bent.
  KAKU schakelaars werken. Philips hue etc etc..
  Echter zie ik dat jij je afstandsbediening hebt kunnen toevoegen.
  Kun jij mij uitleggen hoe je dit hebt gedaan?
  je RFXcom programma en dan uitlezen ?

  Groetjes, Marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*