Temperatuursensor Dallas DS18B20

domoticahouse

De Dallas DS18B20 is een eenvoudige en goedkope uitbreiding van je Nodo om nauwkeurig de temperatuur te meten. De meetwaardes kun je via de WebApp laten bijhouden.  De sensor is ideaal voor temperatuurmetingen, omdat deze geen kalibratie nodig heeft! Hieronder vind je een beschrijving hoe je dit kunt realiseren.

IMAG1091

Voor de Dallas DS18B20 maken we gebruik van Plug-in nummer 005. Ik heb een waterdichte temperatuursensor via Ebay besteld en een weerstand 4K7. Aan de sensor zitten geen pootjes, maar draadjes. De draden worden als volgt aangesloten op de Nodo:

  • zwart: aarde (GND)
  • geel: aan een digitale poort Digital 1
  • rood: +5V
  • weerstand van 4K7 tussen geel en rood

IMAG1095

Na het solderen van de pootjes en de weerstand ziet het er bij mij als bovenstaande afbeelding uit. Nu moet de sensor aangesloten worden op de Nodo. De gesoldeerde pootjes passen precies in de gaatjes van de bandkabel. De pinbezetting is als volgt: Rood op 1 (+5V), Geel op 3 (Digitaal 30) en zwart op 25 (GND), zie de afbeelding hieronder:

IMAG1096

  • download de plugin code en plaats deze als bestand ‘plugin_005.c’ in de directory ../Plugins
  • open het configuratiebestand ‘config_nn.c’ uit de directory ../Config, waarbij nn het Nodo unit nummer is.
  • voeg de volgende regels toe:
#define PLUGIN_005
#define PLUGIN_005_CORE

Compileer en upload de code naar je Nodo.

Na het aansluiten en het compileren van de plug-in moet je de Eventlist programmeren, zodat er periodiek een metingen wordt uitgevoerd. Dit kan middels onderstaand script:

EventlistWrite; Boot 1; TimerSet 1,300 EventlistWrite; Timer 1; TimerSet 1,300 EventlistWrite; Timer 1; TempRead 1,7 EventListWrite; Wildcard System, Variable; EventSend HTTP 

Na het booten, wordt Timer 1 op 300 seconden = 5 minuten gezet. Na 5 minuten wordt de Timer weer op 5 minuten gezet en zal de Nodo elke 5 minuten de metingen uit de sensor (aangesloten op poort 1) lezen en in variabele 7 plaatsen. De laatste regel zorgt er voor dat alle Variabelen naar de WebApp worden gezonden en dus ook in de database worden opgeslagen.

In de WebApp kun je dit weer koppelen aan een grafiek. Ga naar de WebApp naar het setup scherm en kies hier vervolgens het item ‘Values’. Voer een nieuwe value in en geef hierbij aan dat het om variabele 7 gaat en dat hiermee een temperatuur uitlezing plaats vindt. Let even op het opgeven van Output in plaats van Input, zoals in onderstaande afbeelding!

Screenshot 2013 12 14 22 57 03

Sla de settings op en de temperatuur wordt na enige tijd weergegeven. Door op de plus te klikken wordt er een grafiek weergegeven.

Voor mijn volledige actuele Eventlist klik je hier.

Bijgewerkt op 27 december 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Eén antwoord op “Temperatuursensor Dallas DS18B20”

  1. Pingback: Domoticz met Dallas DS18B20 sensor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*