Bediening mechanische ventilatie in de keuken

slimmedingen

Na het programmeren van de mechanische ventilatie bleef de vraag om ook handmatig, bij aanvang van het koken de mechanische ventilatie aan te kunnen zetten. Dit had ik eerst opgelost d.m.v. een APA3-1500R afstandsbediening, die je in de basissets krijgt. Een mooiere oplossing is een schakelaar op de plek, waar eerst de Perilex schakelaar zat.

2016-01-07 11.45.00.jpg

Ideaal voor dit doel is de AWMT-003 Inbouwzender, die twee kanalen uitzend en dus voor stand 2 en 3 geprogrammeerd kan worden.

2016-01-05 15.11.49.jpg

De verschillende standen van de ventilatie had ik allemaal in verschillende Blocky’s gemaakt. Het doel was nu om alles samen te voegen. Ook wou ik dat de luchtvochtigheid van de woonkamer/keuken werd meegenomen. Voor de luchtvochtigheid heb ik een apart Blocky aangemaakt die een gebruikersvariabele op 0 of 1 zet.  Bij 1 is de luchtvochtigheid in de keuken of badkamer gelijk of hoger dan 60%.

BlockyVentilatie4.jpg

Ventilatie stand uit: Als de virtuele knop “Ventilatie” wordt uitgezet, dan gaat de ventilatie uit. Ook wordt het automatische Lua script voor stand 3 uitgezet (FanFollowsProgram=0). Ventilator 2 en Ventilator 3 heb ik later verwijderd het Blocky.

BlockyVentilatie1.jpg

Ventilatie stand 1: Het programma van het Lua script (FanFollowsProgram=0) moet uitgeschakeld zijn, de luchtvochtigheid is onder de 60% of het is tussen 23:00 en 6:30 uur.

Ventilatie stand 2: Het programma van het Lua script (FanFollowsProgram=0) moet uitgeschakeld zijn, de luchtvochtigheid is gelijk of hoger dan 60% en het is tussen 6:30 en 23:00 uur of als de schakelaar “Ventilatie keuken 2” aan is.

BlockyVentilatie2.jpg

BlockyVentilatie3.jpg

Bovenstaande 3 afbeeldingen horen achter elkaar om het complete Blocky weer te kunnen geven.

Ventilatie stand 3: Bij een stijging van de luchtvochtigheid in de douche gaat de mechanische ventilatie aan op stand 3. Als de luchtvochtigheid weer op het oude niveau is, kan de mechanische ventilatie weer omlaag, hij heeft dan zijn werk gedaan. Om dit te bereiken heb ik een Lua script gevonden en deze zelf aangepast. Het door mij aangepaste script is hier te vinden. Het script zul je zelf nog moeten aanpassen afhankelijk van de benamingen van je luchtvochtigheidssensor en ventilatoren. Het script gebruikt variabelen en deze moet je onder gebruikersvariabelen in Domoticz toevoegen:

  • humCounter: (type=integer, value=0)
  • humidityTmin5: (type=integer, value=0)
  • humidityTmin10: (type=integer, value=0)
  • targetFanOffHumidity: (type=integer, value=0)
  • fanMaxTimer: (type=integer, value=0)
  • fanFollowsProgram: (type=integer, value=0)

Daarnaast kun je met de schakelaar “Ventilatie keuken 3” de mechanische ventilatie ook op de hoogste stand zetten.

Samengevat: S’nachts gaat de mechanische ventilatie dus terug naar stand 1, De ventilatie is ook helemaal uit te schakelen. Als de luchtvochtigheid op het oude niveau is, wordt stand 2 geactiveerd. Bij een lage luchtvochtigheid wordt stand 1 geactiveerd.

 

Bijgewerkt op 10 januari 2016

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Eén antwoord op “Bediening mechanische ventilatie in de keuken”

  1. Sorry misschien hele domme vraag maar wat komt precies waar achter in de 3 afbeeldingen. Heb je misschien een compleete screenshot voor me?

    Alvast heel erg bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*