Domoticz en RFLink

domoticahouse

In het verleden gebruikte ik de Nodo om mijn verlichting in huis te schakelen en weer sensoren uit te lezen. Helaas werkte mijn NES niet meer en ging ik op zoek naar andere hardware. Ik was al bekent met Domoticz en de relatief dure RFXcom ontvanger. De mensen achter de Nodo verkopen echter nu ook RFLink gateway, die ik kan plaatsen op mijn Arduino Mega. Wat ik verder nog moest aanschaffen was een Raspberry Pi en ik heb voor dit project voor de B+ gekozen.

image

Om de Raspberry Pi met de RFLink gateway te laten werken heb je de volgende gratis beschikbare software nodig:

Na het downloaden van de software neem je de volgende stappen:

Stap 1:
Schrijf met het bijgeleverde Win32DiskImager de Domoticz image naar je SD kaart.

Stap 2:
Verbind met USB de Arduino Mega met je PC en start de Loader software. Mocht je computer de Arduino Mega niet herkennen, dan kun je hier de drivers downloaden.
Selecteer het “rflink.cpp.hex” bestand, selecteer de juiste seriele poort waarop je Arduino is aangesloten en druk op de Upload knop.
rflink Loader

Stap 3:
Sluit het RFlink gateway board aan op de Arduino Mega.

Stap 4:
Sluit de Arduino aan met een USB kabel op de Raspberry Pi

Stap 5:
Sluit de Raspberry Pi aan op een goede voeding en schakel het geheel aan

Stap 6:
Surf met een browser met het IP adres en poort 8080 naar Domoticz. Ga naar Setup/Hardware en voeg de RFLink Gateway toe. Ga vervolgend naar Setup/Apparaten en ontdek de draadloze apparaten die RFlink ontvangt. Ik ontving direct al gegevens van mijn weerstation en dat van de buurman.

Raspberry een vast IP adres geven

Op het benaderen van je Raspberry met Domoticz gemakkelijker te maken, kun je hem een vast IP adres geven. Meer uitleg vindt je hier.

Noot:
De huidge versie van de RFLink print ondersteund tevens communicatie via 2.4Ghz. Toekomstige versie zullen ook 868 mhz gebruiken. Meer informatie over de RFLink gateway vind je hier.

Meer info: https://www.huizebruin.nl/domoticz/rflink-flashen-en-koppelen-aan-domoticz-nl/

Hieronder enkele screenshots van mijn Domoticz:
image

image

image

image

image

image

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

42 antwoorden naar “Domoticz en RFLink”

 1. Pingback: Weersgegevens uploaden naar Weather Underground

 2. Pingback: Domoticz op Minera

 3. Pingback: Domoticz met Dallas DS18B20 sensor

 4. Dankzij deze post heb ik ook een RFlink inelkaar gezet. Dat werkt nu prima.

  Even een andere vraag naar aanleiding van je screenshots. Hoe heb je de floorplans geupload naar Domoticz op de pi? Met FTP?

 5. Hallo Gert Jan, Ik hoop dat ik hier mag reageren, ik heb bovenstaande ook aangeschaft maar krijg het niet werkend helaas, heb je / heeft u? wat tijd over misschien om mij de instellingen door te geven ?
  Bovenstaaande heb ik allemaal gedaan.
  Software op SD
  Software op Arduino
  SD in Raspberry
  RFLink op Arduino
  USB Arduino->Raspberry
  Stroom in de Raspberry.
  En dan…..(voor de zekerheid, de Arduino of de Raspberry zitten aan elkaar maar NIET in de laptop. klopt dat ?
  Domoticz geinstalleerd. deze opent op http://127.0.0.1:8080/#/Hardware
  Wat vul hardware in
  Naam: Mag ik zelf bepalen ?
  Type: ?
  Gegevens time out: ?
  Remote adres: is dit mijn eigen IP ?
  Poort: 8080 ?

  Hoor graag of je u me wil helpen, in ieder geval dank voor de heldere uitleg hierboven

  • Natuurlijk mag je reageren, graag zelfs. Jouw vraag en de oplossing kan een ander ook weer helpen.

   Arduino met RFLink is middels USB verbonden aan de Raspberry.

   Bij Hardware kies je als type voor RFLink Gateway USB.
   Naam mag je zelf kiezen. Zou RFLink doen. De seriële poort heeft hij meestal al automatisch gevonden.

   • Dank je wel voor je antwoord ! Dus de Raspberry weer met USB aan de computer ? Ik meende dat deze ook standalone te bedienen was, ik heb alleen een laptop vandaar mijn vraag dit is wat lastig. Ik ben al aan het proberen deze aan mijn router te hangen.

    • Rob,

     Je situatie wordt mij nu duidelijk; Je hebt Domoticz op je laptop geinstalleerd? (vandaar 127.0.0.1). Domoticz kun je ook op Windows installeren, maar als je hem standalone wilt hebben, dan kun je beter Domoticz op je Raspberry installeren, zoals dat hierboven ook beschreven staat.

     • Mijn situatie:
      Domoticz image staat op SD kaart. SD zit in raspberry. RFLink ook software op gezet. op laptop ook software domoticz. RF Link met USB aan Raspberry en stroomkabel aan gesloten en in stopkontact. Deze 2 zitten nu dus niet meer aan mijn laptop oid. Wat Nu ?
      Ik zit op Dashboard in Domoticz maar kan geen aparaat vinden. Heb alles van KAKU. Ik denk dat ik iets vergeet maar kom er maar niet achter wat. Vandaar mijn vraag wat zijn nu de instellingen want ik heb het goevoel dat ik de RFLink gewoon weg niet vind. Hoe maakt deze nu contact met mijn laptop/domotics software..
      Ik zit “in” Domoticz op mijn laptop

     • Vergeet Domoticz op je laptop. Verwijder het desnoods. Je zegt “Ik zit in het dashboard van Domoticz”Dit moet dan Domoticz zijn op je Raspberry. Je voegt dan via Hardware de RFLink toe. Vervolgens via “Schakelaars”: “Leren” is om knoppen van een afstandsbediening, zender, deurzender o.i.d. in te leren. “Handmatig” Hier kan je een ontvanger koppelen aan een code. Type AC en dan zelf een code verzinnen. “Apparaat toevoegen. Vervolgens ontvanger op leer stand zetten en de schakelaar in Domoticz inschakelen.

 6. En dat stukje snap ik niet. Raspberry zit op router aangesloten met LAN kabel. Domoticz heb ik geinstalleerd op mn laptop en nu weer verwijderd. Ik begrijp dat ik dus Domoticz niet hoef te installeren, maar simpel deze : http://127.0.0.1:8080/#/Hardware gebruiken. Ik zit nu op Dashboard:
  Naam: RF LINK
  Type RFlink Gateway with Lan interface
  Gegevens time out: niet actief
  Remote Adress : Mijn ip
  Poort: 8080
  Als ik nu de learn knop indruk en dan de knop op mijn KAKU afsand bediening gebeurt er niets. Ik weet het even niet meer wat ik vergeet jij misschien wel ?

  • Ten eerste goed lezen. Er wordt nergens genoemd dat je Domoticz op Windows moet installeren. IP adres 127.0.0.1 is een lokaal IP adres. Dus als je dat in de browser van je laptop invult kom je op Domoticz van de laptop. Je moet dus het IP adres van je Raspberry achterhalen met een IP scanner en dat dus gebruiken i.p.v. 127.0.0.1

 7. Ok dat is gelukt, nu weet ik in ieder geval dat de Raspberry het doet en connectie heeft. Nu nog de vraag wat ik bij Remote adress invul. Al wat pogingen gedaan maar de schakelaars van mijn KAKU worden niet gevonden, niet met de Learn functie en niet manueel. Dank nogmaals voor je hulp tot dusver, dit is echt het eerste wat ik doe op dit gebied, de 1e keus die ik had was homewizard ik dacht al de verkeerde keus te hebben gemaakt en dat dit te komplex was (IS HET NOG STEEDS NU !!)maar ik begin er steeds meer in te raken, vlgd project is Kodi, maar eerst dit voor elkaar krijgen…

  • Je moet de RFLink niet remote via LAN aansluiten (zie mijn eerdere reactie). Hij zit immers via USB aan je Raspberry met Domoticz.

   Homewizard is eerst een stuk gemakkelijker maar daarna ook beperkter. Om nog maar niet over kosten te praten.

   Voor Kodi: Gebruik de KAOSbox image en je bent klaar.

 8. Gert Jan, je bent een held ! Inderdaad niet goed gelezen, ik nam aan dat de aansluiting LAN was, maar je moet denk ik meer vanuit de Raspberry denken, dus USB. Nogmaals dank ik ga me er verder in verdiepen. Eerst maar is proberen om de energie meter er op te krijgen, hierna KODI, Kan ik de KAOSbox img gewoon bij de SD opzetten en de Raspberry voor beide gebruiken of moet ik dan weer een nieuwe Raspberry aanschaffen ?

 9. Goedemiddag,

  Ik heb een vraagje over de RFlink loader. Mijn virusscanner zegt dat er een trojan in zit.

  Zou iemand mij de loader kunnen sturen?

  Alvast bedankt.

  Mvg,

  Gerald Bes

   • Hallo,
    Ik ben sinds kort ook bezig om het één en ander uit te zoeken en op te bouwen en gebruik de info op deze site.
    Toevallig las ik jouw bericht over een trojan in de loader.
    Ik krijg zelf ook deze melding via mijn Bitdefender. Mijn virusscanner zegt dat in de exe file een trojan zit.
    Ik heb deze tijdelijk uitgeschakeld, daarna de laatste versie gedownload van de loader, deze uitgepakt en toen pas kon ik de loader.exe opstarten.
    Vervolgens de hex file geladen in de Arduino.
    Dus niet eerst downloaden en dan de virusscanner uitzetten want dan heeft jouw virusscanner al zijn werk gedaan.
    M.v.g.
    Andre Jonker

 10. Hoi Gertjan, ik wil eigenlijk mijn ouderwetse deurbelknop aansluiten op die Arduino Mega met RFlink print. Nu gebruik ik een Arduino Mega met nodo print en de deurbel op poort A8 en GND. Dit werkt goed maar niet met de RFlink. Heb jij een idee?

  • De Nodo heeft natuurlijk een andere code dan de RFlink. Misschien is het mogelijk om de code voor de RFlink aan te passen. Een andere oplossing als je een ook Raspberry gebruikt: Aansluiten op de GPIO.

 11. Hallo Gertjan,

  Ik ben me een beetje aan het orienteren in een Domotica systeem. Werk de laatste tijd met de raspberry en de arduino (als hobby) en zit even in een twee strijd qua aanschaf een RFXcom ontvanger of een RFLink gateway. Gezien de RFLink een grotere hobby waarde heeft denk ik dat ik toch voor de RFLink kies alleen ik heb nog een vraagje jij gebruikt in deze opstelling een Arduino Mega is een Arduino Uno ook mogelijk.

 12. Hallo Gertjan,
  Leuk stukje!
  Ik wilde de benodigde spullen aanschaffen in de Nodo Shop, maar nu hebben ze twee versies: één met een gewone antenne en één met een dipool antenne. Ik ben meer van de software, dus mijn vraag aan jou: welke aanschaf is verstandig? Is woon in een typisch Nederlands rijtjeshuis met betonnen vloeren en bakstenen muren.
  Alvast bedankt, Groeten Ronald

 13. heb op andere locatie al rflink gevonden.

  Alleen gekke is zodra ik leerfunctie gebruik van kaku systeem van bv. elro en ik zeg dat die ‘on’ is – wat ook werkt – kan ik daarna de ‘off’ functie niet meer aanleren omdat deze volgens hem al gedefinieerd is (in de ‘on’).

  Dus ik kan nu wel apparatuur aanschakelen maar niet uitschakelen ….

  • Al opgelost, ik moest on/off gebruik i.p.v. on-button.

   Tsja ik d8 je moet de code leren voor zowel in al uitschakelen maar dat hoeft blijkbaar niet.

   Overigens is er van rflink ook de script versie beschikbaar en moet je deze perse op een arduino mega draaien?

   Ik zat nl. te denken een eigen pcb te ontwerpen met een 328p chip er op waar de zender/ontvanger opgeprikt kan worden. Maar dat zal ook wel niet werken met een ch340 denk ik i.c.m. domoticz.

   Maar in ieder geval bedankt voor de tutorial, ik ben nu op de goede weg.

 14. Wat me nergens helemaal duidelijk wordt en op de projectpagina van RFLink ook niet goed te vinden is: Kan je de 433 Mhz nou parallel gebruiken met de 2.4 Ghz? Ik zie namelijk dat jij ze er wel beide op hebt zitten.

  Ik heb zelf niet de betaalde PCB, maar heb de 433 Mhz (losse zender en ontvanger) gewoon uit de Arduino Mega bungelen, maar zou het liefst ook 2.4 Ghz support willen voor eventuele mobiele 2.4 Ghz zenders, en het liefst ook 868 mhz, maar daarvan lees ik dat die laatste in elk geval nog niet parallel werkt met 433 Mhz.

  3 x een Arduino kopen voor 2.4, 433 en 868 vind ik dan weer een beetje te serieus.

 15. He Mathijs, ik heb ook simpele stx882 zender en superheterodyne ontvangen van aliexpress aan mijn mega bungelen.

  Ook ik zit te denken aan uitbreiding zoals 2,4 ghz of 868 mhz.

  Laat hier ff weten als je een oplossing hebt ….

 16. ,

  Ik zit aandachtig je site te bestuderen, erg interessant allemaal.

  Ik heb een vraagje. Ik heb momenteel de homewizard welke ik bijna geelimineerd heb (vooral met hue lampen, osram Lightify, netatmo, nefit easy, blink, olisto, ifttt). Verder beschik ik reeds over een raspberry (2) en over een synology (ds118).

  Ik ben op zoek naar (liefst plug and play) iets wat mijn meterstanden uitleest en ook het verdeden vasthoud met mooie grafiekjes, net zoals de energylink van homewizard doet.

  Heb je advies voor mij hoe ik dit het beste kan doen? Heb verder nog wat thermometers, brandmelders en 2 bewegingschakelaars op de homewizard, zou mooi zijn als dat mee kan “verhuizen” maar is geen noodzaak.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Gr.
  Rudy

 17. Ik heb twee rflink usb gateways, 1 voor 433Mhz en 1 voor de 868Mhz. Nu heb ik een weerstation gekocht, de Alecto 5500 en op de 868 komen allerlei sensoren met waarden. De vraag is… hoe herken ik welk device hoort bij wat? Als ik namelijk de binnenunit lees staan er andere waarden in dan die ik in domoticz terug vind en ze heten allemaal “alecto v1”, “alecto v2” of “BL999”.
  Ik zou willen weten welke is de “heat”, welke is de “dew” welke is de normale. Ook de meegekoppelde humidity “verraad” het niet.

  btw, heb je welleens een ander thema gebruikt? ik heb zowel dashticz als fromb0ise geprobeerd, maar die krijg ik niet werkend. de beloofde layouts lijken me juist mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*