Gasverbruik meten met de Nodo

slimmedingen

Het stroomverbruik en het opwekken van stroom wordt al een tijdje gemeten. Het verbruik wordt gemeten door de Flukso. Samen met de gegevens van de opgewekte stroom wordt dit keurig door PVOutput weergegeven. Ik had ook al de Flukso gas meter in gebruik, maar de enige mogelijkheid die ik vond was de gegevens bekijken op de site van Flukso, dit had niet mijn voorkeur, ik wil de gegevens openbaar kunnen weergeven. Een ander nadeel van de Flukso v2 is dat er slechts twee digitale puls aansluitingen op zitten. Hierdoor is het niet mogelijk om, stroom, gas en water te meten. De nieuwe Flukso v2b versie kan dit wel, maar een upgrade kost ook €36,30 excl. verzendkosten.

De Nodo kan via de wiredIn poorten pulsgevers uitlezen die een digitaal signaal afgeven. Omdat dit middels interrupts plaatsvindt kunnen ook zeer korte pulsen worden geregistreerd. De WiredIn poorten van de Nodo worden normaal analoog gebruikt. Ze kunnen echter ook als digitale poort werken. De Nodo is met plug-in 028 in staat om tot 4 digitale pulsgevers uit te lezen.

Nu ik de Nodo met de WebApp lokaal heb draaien, kunnen de verbruiksgegevens in mijn eigen database worden opgeslagen. Samen met de Flukso heb ik destijds ook de bijbehorende gas probe besteld om het gas verbruik te kunnen monitoren. Het installeren ervan had even wat voeten in de aarde omdat de foto’s en de beschrijving op de site van Flukso niet heel duidelijk waren. Na een paar reacties was het mij duidelijk. De tekst op de probe moet naar boven, vervolgens heb ik met duc-tape alles vastgezet.

2012 12 06 10.38.14

Nu moet de sensor aangesloten worden op de Nodo. De pinbezetting is als volgt: Rood op 1 (+5V), weerstand van 4K7 tussen de zwarte draad op 15 (Analoog 8) = WiredIn poort 1 en GND.

2012 12 12 10.00.44

Om de pulsen uit te kunnen lezen en te verwerken moeten we via de Webapp de Nodo nog instellen. Het commando Pulse vult twee variabelen, namelijk het aantal pulsen en de tijd. In onderstaand voorbeeld, zal dat dus variabele 10 en 11 zijn.:

EventlistWrite; Timer 1; Pulse 1,10
EventlistWrite; Timer 1; VariableSend 10,All

De probe levert één puls bij een verbruik van 10 liter gas. In de WebApp gaan we dit omrekenen naar M³. Iedere puls wordt vermenigvuldigd met 0,01; %value% * 0.01

Screenshot 2014 04 22 14 00 28

Bijgewerkt op 27 december 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*