2050: Schoner, duurzamer, isolerend Nederland

Nederland heeft de ambitie om in 2050 schoon en duurzaam land te zijn. Hiervoor is een energietransitie nodig van het gebruik van fossiele brandstoffen naar het gebruik van duurzame energiebronnen. Niet alleen overheden en het bedrijfsleven moeten een bijdrage leveren. In dit artikel leest u hoe ook u kunt bijdragen aan een schoon en duurzaam Nederland!

duurzaam isoleren nederland

Groene energie

Groene stroom is afkomstig van duurzame energiebronnen als zon, wind en water. Grijze stroom is afkomstig van fossiele brandstoffen. Door bij uw energieleverancier groene stroom af te nemen in plaats van grijze stroom draagt u al bij aan het verduurzamen van Nederland. Daarnaast kunt u ook zonnepanelen aanschaffen. Naast de milieuwinst bespaart u ook veel geld. Doordat u zelf stroom opwekt heeft u minder stroom nodig van de energieleverancier. Bovendien kunt u de opgewekte energie die u niet verbruikt terugleveren aan het energienet. Uw energieleverancier berekent dan uw netto verbruik en brengt alleen die kosten in rekening. Als u meer energie opwekt dan verbruikt ontvangt u van de energieleverancier een terugleververgoeding. Volgens de wet moet dit een redelijke vergoeding zijn, maar de hoogte ervan verschilt per energieleverancier.

Bespaar energie én geld

Naast het kiezen voor groene stroom en het zelf opwekken van duurzame energie is er nog een manier om bij te dragen aan de schone en duurzame ambitie. Dit kan door slimmer om te gaan met de energie die er al is. Door het besparen van energie hoeft er minder energie opgewekt te worden. Denk daarbij ook aan zonnepanelen en warmtepompen of pelletkachels. Door de CV-ketel de deur uit te doen en te kiezen voor duurzame verwarmingsmogelijkheden met een warmtepomp kunt u veel schoner wonen. Door te investeren in zonnepanelen en isolatie haal je daarnaast een nog beter rendement.

Slimme meter

Door het aanschaffen van een slimme meter komt u te weten hoeveel energie u verbruikt. Bij sommige meters kunt zelfs uw energieverbruik vergelijken met het energieverbruik van vergelijkbare huishoudens. Zo kunt u de competitie aangaan om het duurzaamste huishouden van Nederland te worden. Een slimme meter kijkt naar het totaalverbruik. Wilt u weten welke apparaten de energieslurpers zijn, dan zijn daarvoor verschillende apps en websites beschikbaar. Door meer inzicht te krijgen in het energieverbruik van uw apparaten weet u meteen waar u nog meer kunt besparen.

Woningisolatie
Wil je kunnen profiteren van duurzaamheidsoplossingen, moet de basis eerst goed zijn. En daarmee bedoelen we de thermische schil van de woning; isolatie. Het isoleren van een woning kan door middel van de vloer, muren of het zak. Hiervoor zijn tegenwoordig subsidies beschikbaar. Door te kiezen voor goede isolatie van uw woning zal ook het energielabel van het huis sterk verbeteren (en de gasrekening flink lager worden).

Energielabel
Veel apparaten verbruiken ongemerkt veel energie. Door apparaten die u niet gebruikt uit te zetten of de stekker eruit te trekken in plaats van op stand-by bespaart u al veel energie. Hierbij kunt u denken aan apparaten als uw televisie of uw computer. Voor apparaten die u niet uit kunt zetten, zoals een koelkast, kunt u bij aankoop kiezen voor een energiezuinige apparaat. Een energiezuinig apparaat herkent u aan het energielabel. Energielabels zijn verplicht voor onder ander koel-en vriesapparatuur, televisies, vaatwassers, verlichting, wasmachines en wasdrogers. Zo is een apparaat met label A+++ het zuinigst en geeft een D-label aan dat het apparaat veel energie verbruikt. Hierdoor bespaart u ook op uw energiekosten. Door enkele kleine aanpassingen kunt ook u een steentje bijdragen aan een schoner en duurzamer Nederland. Bovendien kunt u ook nog veel geld besparen door slimmer met energie om te gaan.

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*