Woning verduurzamen

Sinds 2012 zijn we bezig om onze woning te verduurzamen. We zijn toen begonnen met de installatie van 10 zonnepanelen. In 2015 heb ik de regeling van de mechanische ventilatie (MV) geautomatiseerd om daarmee elektriciteit te besparen en ons zelf comfort te geven. In 2017 hebben we een zonneboiler laten plaatsen om op die manier gas te besparen.

In de uitdaging om mee te doen in de energietransitie, het verduurzamen van de woning en -niet onbelangrijk- op den duur geld te besparen zijn we ons aan het oriënteren op andere mogelijkheden. We hebben nog een CV ketel naast de zonneboiler om bij onvoldoende warm water bij te verwarmen, we koken nog steeds op gas en de zonnepanelen (2600 Wp) zijn niet voldoende om over het hele jaar ons zelf van stroom te voorzien.

In mijn zoektocht kwam ik van Inventum het Ecolution Modul-AIR systeem tegen. Een systeem dat binnenkort leverbaar is in vier uitvoeringen, modulair is opgebouwd en eenvoudig uit te breiden is van hybride ventilatiewarmtepomp tot en met all electric systeem, waarbij geen gasgestookte CV nodig is.

modulaircombi

De interesse viel op bovenstaande Modul-AIR Combi, waarbij de inmiddels 12 jaar oude MV box vervangen wordt door een Inventum Modul-AIR module. Een boilervat van 300L is reeds in de woning aanwezig, dus een MAXTANK is er al.

Verder kwam ik HeatCycle van De Warmte tegen. Een systeem dat ontworpen is om de warmte in de rioolafvoer te hergebruiken. Door te douchen, gebruik van de afwasmachine en wasmachine worden liters warm water door de afvoer gespoeld. De warmte wordt benut voor de productie van nieuwe warmte (circulaire warmtevoorziening).

dd2b19c1bd369b6a95dc
De HeatCycle onttrekt warmte uit het afvalwater. De gemiddelde temperatuur van dat water is nog 28 °C. Door dit water af te koelen naar 2 °C kan er warmte aan onttrokken worden. Al het water wordt gebruikt, dus niet alleen water het grijze water van de douche! Enkel de warmte wordt teruggewonnen, het afgekoelde afvoerwater stroom door naar het riool. De gerecyclede warmte wordt direct gebruikt om warm tapwater te maken. Zodat u en jij en je gezin lekker kunnen genieten van een warme douche zonder je zorgen te maken over het milieu of de kosten.

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*