Installatie van Sick Beard

Sick Beard op een Synology NAS
Wie met enige regelmaat series downloadt en kijkt weet wat een hels karwij het is om de boel een beetje bij te houden. Elke keer weer in de gaten houden of er al nieuwe afleveringen zijn. Helemaal leuk als je zoals ik zo’n 40 verschillende series hebt staan. Gelukkig kent ook dit probleem een oplossing in de vorm van Sick Beard. Dit is een stukje software waar je opgeeft welke serie je wilt volgen. Sick Beard doet vervolgens de rest. Hij zoekt of er al nieuwe afleveringen beschikbaar zijn, en zodra ze dat zijn stuurt hij ze naar SABnzbd. Ideaal dus. Lees verder voor de installatie handleiding.

Voor dit artikel gebruik ik een DS210j met daarop SABnzbd en CouchPotato al geïnstalleerd. CouchPotato heeft hier niets mee te maken maar is wel erg handig.

Voorbereiding

Zorg dat je SABnzbd geïnstalleerd hebt. Liefst volgens deze procedure. Deze handleiding gaat uit van de instellingen in SABnzbd zoals in deze handleiding ingesteld!

Maak in SABnzbd een categorie aan met de naam “sickbeard” en als map “./SickBeard”:

Schermafbeelding 2011 07 12 om 10.32.13Maak even zelf de map “downloads/complete/SickBeard” aan ivm. rechten. Gewoon via verkenner of finder of de bestandsbrowser in DSM dus.

Meer details over het aanmaken van een categorie vind je in de SABnzbd installatie handleiding.

Installatie

Als het goed is heb je bij de installatie van SabNZBd de repository (pakketbron) van Synocommunity toegevoegd. In dat geval kun je de Sick Beard package rechtstreeks vanuit Package center downloaden en installeren. Zo niet, voeg dan alsnog deze pakketbron even toe volgens deze handleiding. Uiteraard na installatie even op uitvoeren klikken.

Daarna open je Sick Beard door op het icoon in het menu of op de link in pakketbeheer te klikken. Het resultaat is een wat ouderwets ogende interface met een “Update Now” link bovenin. Klik die link om het pakket bij te werken naar de laatste versie.

Schermafbeelding 2011 07 07 om 11.53.46Sick Beard zal nu herstarten. Net als bij CouchPotato krijg je aan het einde van de restart soms een “Pagina niet gevonden” melding. Geen paniek, gewoon de pagina even verversen tot hij het wel doet.

Je hebt nu de laatste versie van Sick Beard geïnstalleerd.

Configuratie

We zullen voor de goede orde een en ander moeten instellen. Klik op het tabblad “Config“. We beginnen bij “General“. Haal hier het vinkje weg bij “Launch Browser“. Niet dat het veel zal doen, maar het staat wel zo netjes. Mocht je Sick Beard van buitenaf willen gaan gebruiken, vul dan een HTTP Username en HTTP Password in.

In het tabblad “Search Settings” kies je bij NZB Search uit de dropdown voor SABnzbd. Bij SABnzbd URL vul je in: “http://localhost:8080“. Mocht je in SABnzbd een gebruikersnaam en wachtwoord hebben ingesteld dan vul je die in. Daarnaast heb je de API key van SABnzbd nog nodig. Deze vind je in SABnzbd onder “instellen > algemeen”. Zorg ook dat de SABnzbd Categorie overeenkomt met de categorie die je voor series hebt ingesteld. Vul bij “SABnzbd Category” de categorie in die je tijdens de stap “voorbereiding hebt aangemaakt: “sickbeard“. Klik daarna op “Save Changes“.

Schermafbeelding 2011 07 12 om 10.16.20
Vervolgens open je “Search Providers” waar je de benodigde providers invult. Ik gebruik NZB.su, Newzbin, NZBMatrix en de Sick Beard index. De gegevens per provider stel je in door uit de dropdown de juiste provider te kiezen. Zie screenshot hieronder.

Je kunt hier ook Spotweb installeren als provider.

Schermafbeelding 2011 07 07 om 12.04.45Daarna open je het tabblad “Post Processing“. Bij “TV Download Dir” geef je het absolute pad naar de download map op. Dit is dus de locatie die je in SABnzbd hebt opgegeven. Als je alles volgens deze handleiding hebt gedaan is dat dus “/volume1/downloads/complete/SickBeard”. Verwijder het vinkje bij “Keep original files” en zet een vinkje bij “Move associated files” en “Scan and Process” om te zorgen dat Sick Beard de downloads ook daadwerkelijk processed.

Schermafbeelding 2011 07 12 om 10.45.57Onderaan deze pagina kun je eventueel ook de naamgeving van de series veranderen. Zelf kies ik Episode Number Style (S01E02), maar dat is een persoonlijke voorkeur. Stel dit in zoals je dat zelf prettig vindt.

Dat is het wat betreft de configuratie.

TV Series toevoegen

Klik op “Home” en vervolgens op “Add Shows“. Je krijgt nu de keuze tussen “Add New Show” en “Add Existing Shows”. Met die laatste optie indexeer je de series die je al hebt staan. Ik volg hier even de procedure voor “Add New Show”.

In het volgende scherm zie je een zoekveld. Vul in en zoek. Ik zoek op “Fringe”. Je ziet daarna een lijstje met “Search Results”. In dit geval maar 1 match, maar zijn het er meer, selecteer dan de juiste. Klik daarna op “Next“, dus niet op “Add Show”.

In stap 2 moet je aangeven waar je de serie wilt opslaan. Dit hoef je alleen de eerste keer te doen als je onderstaande procedure goed volgt. Klik op “New” en vervolgens uit de bestandsbrowser de locatie waar je de serie wilt opslaan. Bij mij is dat “/Volume1/video/Series”. Klik ok. Daarna zie je een knop “Set as Default“. Klik die knop om te voorkomen dat je dit elke keer opnieuw moet doen. Klik daarna weer op “Next“.

Schermafbeelding 2011 07 07 om 12.10.00 Schermafbeelding 2011 07 07 om 12.12.23 Schermafbeelding 2011 07 07 om 12.16.02

In Stap 3 kun je aangeven of je de afleveringen tot nu toe ook nog wilt downloaden (wanted), of alleen afleveringen vanaf het moment van toevoegen (skipped). Bij een nieuwe serie wil ik meestal alle afleveringen hebben, dus dan selecteer ik “Wanted”. Uit netheidsoogpunt wil ik ook graag Season Folders gebruiken, dus daar gaat ook een vinkje. De kwaliteit zet ik op “HD“. Bij series is het meeste tegenwoordig wel in 720P te krijgen. Als je alles ingesteld hebt kun je op “Save Defaults” klikken. Hoeft niet, mag wel. Daarna klik je op de knop “Add Show” om de serie toe te voegen.

Schermafbeelding 2011 07 07 om 12.22.33Je keert vanzelf terug naar het overzicht waar je ziet dat de serie informatie wordt opgehaald.

Schermafbeelding 2011 07 07 om 12.23.16Als je de pagina na een minuut of wat ververst zie je dat hij de show heeft gevonden. Klik op de naam van de serie om de details te bekijken.

Schermafbeelding 2011 07 07 om 12.25.08Hier zie je alle details van de serie staan. Als Sick Beard een NZB gevonden heeft veranderd die aflevering vanzelf in “Snatched”, en als hij klaar is en de post processing is uitgevoerd in “Downloaded”.

Schermafbeelding 2011 07 07 om 12.25.53

Bijgewerkt op 30 november 2014

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*