Installatie van SABnzbd

Als je een Synology NAS hebt wil je deze natuurlijk zoveel mogelijk laten doen. Zoals downloaden. Standaard is er in de software wel een bittorrent en NZB client aanwezig, maar vooral die laatste is nogal beperkt. Je kunt dan ook veel beter SABnzbd op de NAS installeren. SABnzbd is een veel uitgebreidere client mét de mogelijkheid om zelf PAR en UNRAR bewerkingen uit te voeren.

Hieronder laat ik stap voor stap zien hoe je SABnzbd op een Synology NAS installeert.

Voor deze handleiding maak ik gebruik van een nieuw geinstalleerde Synology DS210j. Voor echt gebruik zou ik zelf voor een iets zwaarder model kiezen, want SABnzbd en de postprocessing ervan vergen wel wat van je NAS.

Installeren

Maak een gedeelde map met de naam “downloads” (zonder hoofdletter dus). Deze zullen we verderop in de instellingen gebruiken.

Voeg de “Synocommunity” package source toe aan package center volgens deze handleiding. Installeer de Python en SABnzbd package via Package Center. Python hoef je niet uit te voeren, SABnzbd wel. Tijdens de installatie van SABnzbd wordt gevraagd om een download locatie. Vul hier “/volume1/downloads” in.

Configuratie

Ok. Nu zijn we zo ver dat we SABnzbd kunnen openen. Ga naar http://ip-adres-nas:8080, of klik op het icoon op je DSM startmenu om de webinterface te openen.

SABnzbd openen vanuit Synology DSMJe krijgt vervolgens een wizard om de basisconfiguratie van SABnzbd in te stellen. Vul de benodigde gegevens in. Daarna zie je een “Ga naar sabnzbd” knop. Klik en je ziet het hoofdvenster van SABnzbd.

SABnzbd gebruikersinterfaceNu moeten we nog even de instellingen nalopen voor we beginnen met downloaden. Klik dus op “Instellen”

Onder het kopje “Mappen” controleer je of alle mappen beginnen met “/volume1″. Zo niet, pas dit dan aan. Dit is erg belangrijk. Staat hier iets anders dan “/volume1″ dan gaat SABnzbd de bestanden opslaan op de systeem partitie en loopt die vol waarna je NAS vastloopt.

Verder haal ik zelf onder “Opties” het vinkje weg bij “Informeer naar nieuwe versies” maar dat is meer omdat ik niet zo zit te wachten op die update meldingen. Je krijgt vanzelf update meldingen via Package Center als er ook daadwerkelijk een nieuwe versie van de specifiek voor Synology gemaakte package is.

Nog een leuke extra optie is het gebruik van categorieën. Ik zal hier laten zien hoe dat werkt. Ga naar het tabblad “Categorieën“. In de kolom “Map/Pad” kun je opgeven waar gedownloade bestanden van een bepaalde categorie opgeslagen moeten worden. Neem bijvoorbeeld de categorie “Movies”. Die wil ik graag hebben in /volume1/video/Films. Om dit te bewerkstelligen verander je map/pad van “Movies” in “/volume1/video/Films” of “../../video/Films”. Richt dit in zoals je het zelf hebben wilt. Deze functie is erg handig, dus ik zou er zeker gebruik van maken. Om de categorie indeling te gebruiken moet je wel even de categorie selecteren als je een download hebt toegevoegd (zie verderop)

Schermafbeelding 2011 07 07 om 10.19.59Als laatste zetten we op het tabblad “Sorteren” zowel “TV Sorteren” als “Film Sorteren” aan. Bij TV Sorteren gebruik ik zelf “S01E05 Seizoensmap” als indeling en bij “Film Sorteren” gebruik ik “In mappen“. Vergeet ook niet bij TV Sorteren de TV categorie te kiezen en bij films sorteren de movies map. Zie screenshot hieronder.

Schermafbeelding 2011 07 07 om 10.21.08
Dan zijn we nu klaar om een download toe te voegen!

Zoek een leuke NZB en upload die via de webinterface. Selecteer tevens de juiste categorie. Zelf vul ik altijd een bestandsnaam in omdat de NZB’s zelf vaak nogal rommelige namen hebben.

Schermafbeelding 2011 07 07 om 10.22.51
And then we wait. Als de download klaar is vind je als het goed is de download op de juiste plek. In dit voorbeeld is dat in “video/Series/Fringe/Season 1/Fringe S01E18.mkv

Tip (Dankzij Matr1x): Je kunt voor het toevoegen van NZB bestanden een zogenaamde Watched Folder gebruiken. Dat betekent dat de locatie die je hiervoor opgeeft in SABnzbd constant in de gaten gehouden wordt, en als er een NZB in geplaatst wordt, wordt deze automatisch toegevoegd aan SABnzbd. Je kunt natuurlijk gewoon een map op je harddisk(s) gebruiken, maar het nadeel daarvan is dat SABnzbd dan de folder gaat controleren, dat de schijf of schijven weer uit slaapstand komen. De truuk is om de Watched Folder op een USB stick te plaatsen die je in de NAS prikt. Op die manier worden je schijven niet uit slaapstand gehouden, maar heb je toch het gemak van een watched folder.

Je kunt daarnaast binnen de watched folder ook nog mappen maken met de naam van een categorie (hoofdlettergevoelig). NZB’s die je daarin plaatst komen dan vanzelf in de juiste categorie terecht.

Bijgewerkt op 6 januari 2013

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Eén antwoord op “Installatie van SABnzbd”

  1. Pingback: Packages installeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*