Fingbox

slimmedingen

De Fingbox is een nieuw en innovatief netwerkbeveiligingssysteem, dat bestaat uit de fysieke Fingbox die men op de router van het thuisnetwerk aansluit en de bijbehorende Fing app die op smartphone of tablet draait. Eenmaal actief monitort de Fingbox continu het thuisnetwerk, detecteert het potentiële indringers, kan men ongewenste apparaten blokkeren en de kwaliteit van het thuisnetwerk en de internetverbinding controleren.

2017 10 31 21.36.33
De Fingbox is ontwikkeld door de makers van de gratis Fing app (beschikbaar voor iOS en Android). Met de Fing app kan men in één oogopslag alle op het thuisnetwerk aangesloten apparaten in beeld brengen, IP-adresconflicten opsporen en mogelijke indringers vinden. Het is met meer dan 20 miljoen downloads de meest gebruikte gratis netwerkscanner-app. Om in het bijzonder de beveiliging van thuisnetwerken naar een hoger niveau te kunnen tillen, ontwikkelde men de Fingbox. Met de Fingbox aangesloten op de router, kan men nu ook ongewenste apparaten blokkeren, indringers detecteren, een digitale omheining toepassen, WiFi-sweetspots vinden en een bandbreedteanalyse uitvoeren. In een woning met een toenemend aantal bedrade en draadloze netwerkverbindingen is anno 2017 een goed stuk gereedschap om een en ander in kaart te brengen, te monitoren en te beveiligen geen overbodige luxe.
2017 10 31 21.38.23
De Fingbox wordt geleverd in een vierkante wit/blauwe doos. In de doos vinden we de Fingbox zelf, de bijbehorende netvoeding met vier verschillende opzetstekers (US, UK, AU en EU), een netwerkkabel en een summiere Engelstalige installatiebrochure. Dat laatste is verklaarbaar, want de installatie is namelijk kinderlijk eenvoudig. De Fingbox zelf is vervaardigd van kunststof en wordt geleverd inclusief een rubberachtige blauwe hoes waarin het apparaat dient te worden geplaatst. Via een opening kan men de voedings- en netwerkkabel op het apparaat aansluiten en vervolgens in de blauwe hoes laten zakken. Jammer is wel dat deze blauwe hoes niet standaard over wandbevestigingsopties beschikt. Zelf een gaatje boren in de bodem om het geheel met een schroef op een wand vast te kunnen zetten is eventueel een optie. We sluiten vervolgens de netwerkkabel op de router aan en steken de steker van de netvoeding in het stopcontact. De LED-verlichting van de Fingbox flikkert eerst wit en even later groen ten teken dat deze gereed is voor gebruik. De hardware installatie is nu klaar en om de installatie te voltooien moeten we nu de Fing app downloaden en starten.
2017 10 31 21.46.552017 10 31 21.47.24
Tijdens het toevoegen van een gebruiker dient men deze in een categorie (Gezin, Hulp, Vriend of Andere) en subcategorie (Hem, Haar, Kind, Relatie, Huisdier of Andere) te plaatsen. Tevens kan men alle apparaten van de desbetreffende gebruiker selecteren. Via Opslaan slaan we de gebruikersnaam en apparatenselectie op. Vanaf dat moment kan men zien wanneer iemand thuis online is. Daaronder wordt het aantal apparaten dat online is vermeld en daar direct onder de apparaten die recent online zijn gekomen. Bij elk apparaat staat de optie Wijs toe aan gebruiker. Hiermee kan men het desbetreffende apparaat toekennen aan een specifieke gebruiker.
2017 10 31 21.52.21
In een ander menu zie je vier grote knoppen, genaamd WiFi-snelheid, Internetsnelheid, Bandbreedteanalyse en Digitale omheining. Met de eerste optie kan men op elke locatie in huis de actuele WiFi-snelheid meten. Handig voor het vinden van optimale en minder optimale WiFi-plekken in huis. Via de optie Internetsnelheid van men de werkelijke download- en uploadsnelheid van je internetprovider meten en via Bandbreedteanalyse kan men per apparaat in real-time de maximale upload- en downloadsnelheid, evenals de maximale download- en uploadcapaciteit meten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om bandbreedte-veelvraten in het WiFi-thuisnetwerk op te sporen.
2017 10 31 21.57.57

2017 10 31 21.57.07

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*