Gateau Breton van Nigella Lawson

Heerlijke en makkelijke te maken boterkoek. Heerlijk om zelf te eten of cadeau te doen.

boterkoek

Ingrediënten voor 8 tot 10 personen:

Voor de koek:

  • 225 gram gezeefde bloem
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram roomboter van goede kwaliteit in blokjes
  • 6 dooiers van grote eieren

Voor de afwerking:

  • 1 theelepel eidooier (van de 6)
  • 1 eetlepel water

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de over op 190 graden Celsius.
  2. Vet de boterkoekspringvorm in.
  3. Meng de theelepel eidooier met de theelepel water.
  4. Doe de gezeefde bloem, fijne kristal suiker, 6 eidooiers en de blokje roomboter in een beslagkom.
  5. Laat de deeghaak van je keukenmachine langzaam brommen tot je een glad, goudkleurig deeg hebt.
  6. Doe het beslag in de springvorm en druk het deeg plat met een met bloem bestoven hand.
  7. Kwast het deeg met de eidooier watermengsel.
  8. Trek met een vork een mooi patroon in de boterkoek.
  9. Zet de boterkoek 15 minuten in de oven op 190 graden Celsius.
  10. Temper dan de temperatuur naar 180 graden Celsius en bak de boterkoek nog ongeveer 25 minuten.
  11. Laat de boterkoek volledig afkoelen in de vorm voor je hem eruit haalt.

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*