Tips om te besparen en te bezuinigen op voeding voor ‘je baby’.

Een baby wordt geboren met een aantal belangrijke functies die het mogelijk maken om te overleven, zoals zuigen en slikken. Deze voedingsreflexen worden al in de baarmoeder aangeleerd. Met deze zuig- en slikreflexen kan je baby tot een leeftijd van 3 tot 5 maanden zelf babyvoeding drinken uit borst of fles. Deze geldbesparingstips is het beste babyvoedingsadvies dat we je kunnen geven. Geef borstvoeding. Dit is de gezondste voeding die er bestaat en bevat alles wat je baby’tje nodig heeft. Deze bezuinigingstips is extra handig omdat je borstvoeding altijd bij je hebt. Voor borstkolven zijn er tegenwoordig handige hulpmiddelen. Lukt het niet om borstvoeding te geven? Geef dan voeding uit de fles. Wees wel voorzichtig met goedkope producten. ‘Je baby’ mag natuurlijk niets te kort komen.

Hierna volgt een andere belangrijke fase waarbij je kindje moet leren ander voedsel te eten. Bij het leren eten en drinken worden de mondspieren flink getraind. Dit is belangrijk omdat dit invloed heeft op de ontwikkeling van de spraak en taal. Ongeveer na 6 maanden mag je beginnen met de eerste hapjes, fruithapjes en fijne groenten. Koop dan alleen potjes als het echt niet anders kan. Je kan flink bezuinigen wanneer je het fruithapje en groenteparkje zelf maakt. Laat je wel goed adviseren over de voeding voor je kindje. Bijvoorbeeld door advies te vragen bij het consultatiebureau.

Voor de eerste vaste babyvoeding kun je kiezen uit gepureerd fruit of groenten met een zachte smaak. Zelf babyvoeding maken in de vorm van fruit- en groentehapjes is tegenwoordig helemaal de trend. Dit kan natuurlijk met de staafmixer, maar er zijn ook handige apparaten in de handel waarmee je babyvoeding kunt stomen en blenden. Met stomen zorg je ervoor dat alle voedingsmiddelen hun smaak blijven behouden en is het niet nodig vetstoffen en/of zout toe te voegen. Na het stomen kun je het eten in hetzelfde apparaat pureren tot de gewenste dikte en kun je de babyvoeding direct geven of bewaren in diepvries of koelkast.

Zelf babyvoeding maken is leuk om te doen en bespaart je geld. Bovendien laat je je kindje vroeg wennen aan de pure smaken van fruit en groente en aan voedsel met meer vezels en structuur. Daarmee kun je later eetproblemen voorkomen!

De eerste keren zul je zien dat je baby het eten van de lepel afzuigt en met een gedeelte van de tong weer naar buiten duwt. Probeer de lepel horizontaal in de mond te brengen met een lichte druk op de tong en je zult zien dat je baby binnen een paar weken goed van de lepel kan eten! In deze fase wordt ook de smaak ontwikkeld; een garantie voor grappige foto’s in het fotoalbum bij het proeven van zoet, zuur, zout of bitter.

Wanneer je toch potjes gaat gebruiken koop ze dan in de aanbieding met wat meer tegelijk. Let op. Baby’s zijn vaak kieskeurig en als ze iets echt niet willen eten dan doen ze het ook niet. Koop dus alleen veel potjes in met babyvoeding die ze lekker vinden een let natuurlijk op de houdbaarheidsdatum. Vries in wat je overhebt uit een potje.

Na het eerste jaar mag je kindje ook mee-eten met de pot. Dit wordt natuurlijk best wel wennen voor je kindje. Let erop dat het eten niet te kruidig is en maak het eten vooral in het begin nog wat fijn. Geeft niet te snel op en laat je kind wennen aan verschillende soorten eten. Wat je jong leert eten, eet je vaak ook als je volwassen bent.

Ook bij babyvoeding geld: Bespaar geld door het eten in grote hoeveelheden te kopen en te maken. Vries in wat je over hebt. Let op dat je elk portie apart invriest. Want anders moet je alles in één keer ontdooien en kan je de rest van het eten alsnog weggooien.

Bijgewerkt op 19 mei 2013

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*