Simpele bewegingsmelder slim maken

domoticahouse

Ooit heb ik bij de Aldi een goedkoop alarm systeem gekocht. Naast een unit met cijfertoetsen en een sirene zaten er ook twee bewegingsmelders bij.Bij het opruimen van de zolder kwam ik ze weer tegen en het bleek dat ze op 433 mHz werken. Gisteren ging ik even kijken of de bewegingsmelders werden herkend in Domoticz en wat bleek, na het aansluiten van de batterij kreeg ik een nieuw apparaat in mijn overzicht en na het aansluiten van de batterij op de tweede ook weer. Vervolgens beweging getest.

2015-12-01 13.08.28

In tegenstelling tot de bewegingsmelder van KlikAanKlikUit, krijg ik nu bij een beweging alleen een Off signaal. Om gebruik te kunnen maken van de bewegingsmelder moet dit omgezet worden in een On signaal, die ook enkele minuten aan blijft.

Even zoeken en ik kwam het volgende tegen: Smart_Lua_Scripts. In de Wiki wordt gesproken over het koppelen van de PIRs (bewegingsmelders) aan een lamp. Om de bewegingsmelders meer universeel binnen Domoticz te kunnen inzetten heb ik twee virtuele bewegingsmelders aangemaakt, die dus door de PIRs en het eerste en tweede script wordt aan en uit gezet.

De scripts kun je zo overnemen, daar hoeft niets in te worden aangepast. De daadwerkelijke bewegingsmelders moeten vooraf PIR in hun naam hebben en vervolgens de naam van lamp of in mijn geval de virtuele bewegingsmelder.

PIR

Nu kun je met Domoticz (Aan/Uit actie, gebeurtenissen) en/of scripts acties gaan toevoegen aan het passeren van de virtuele bewegingsmelder. In onderstaand voorbeeld wordt er een snapshot gemaakt door de camera die op de voordeur is gericht als er niemand thuis is (geen mobiele apparaten en geen beweging in huis) en de voordeur open gaat.

snapshotvoordeur
P.S.: Bovenstaande werkt ook voor goedkope contact zenders, zoals de deur sensor, die ik in dit artikel beschreef.

2014 04 15 16.35.50

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

2 antwoorden naar “Simpele bewegingsmelder slim maken”

  1. Pingback: Domotica wensenlijstje

  2. Pingback: Domoticz: Vraag van een bezoeker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*