Mysensors.org weerstation maken

domoticahouse

Op de website Mysensors.org kom ik diverse projecten tegen van mensen die zelf een weerstation of een deel ervan hebben gemaakt. Nu heb ik met mijn Alecto WS-3500 al een redelijk compleet weerstation, maar een barometer, UV sensor en hygrometer ontbreken. Nu zijn er genoeg kant-en-klare sensoren koop, maar wat is er leuker om het zelf te maken?! Dat kan dus met Mysensors.org in combinatie met bijvoorbeeld Domoticz. Als eerste heb ik een serial gateway gemaakt om te kunnen communiceren met de controller (Domoticz).2015-10-24 19.57.31

Het boodschappenlijstje om een weerstation te maken:

 • ATmega328P Nano v3 controller €2,60
 • NRF24L01 2.4Ghz zender €3,43
 • BMP180 Temperatuur en barometer €3,94
 • UVM-30A UV sensor €8,08
 • DHT22 AM2302 Temperatuur en luchtvochtigheid sensor €9,36
 • BH1750FVI lichtsensor €1,30

Ik heb voor alles op Ebay gezocht en het meeste komt zonder verzendkosten uit China. Ik heb er voor gekozen om zo min mogelijk zelf te solderen, daardoor zijn de componenten iets duurder, omdat ze al voorzien zijn van pootjes. Voor ongeveer €30 heb je dus een compleet weerstation, dat temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, lichtsterkte en de UV straling meet.

Het duurt even voordat alle onderdelen binnen zijn, tot die tijd heb ik mij ingelezen en voorbereidingen getroffen. Als alle onderdelen binnen zijn gekomen kan het aansluiten van de sensoren, programmeren van de Arduino Nano en het testen beginnen. De diverse sensoren heb ik op de volgende in- en uitgangen aangesloten:

 • BMP180 GND, SCL, SDA en 3,3V
 • BH1750FVI GND, SCL, SDA en 3,3V
 • DHT22 GND, 5V en D4
 • UVM-30A GND, 5V en A3

De NRF24L01 sluit je aan op de 3,3v en vervolgens sluit je dit weer aan op de Nano. Ik heb verschillende projecten van anderen gecombineerd om zo veel mogelijk sensoren samen te kunnen voegen. De door mij samengevoegde sketch vind je hier. Als alles aangesloten is kun je de sketch gaan uploaden naar de Nano, om vervolgens te testen of Domoticz de sensoren ook ziet. Onder Instellingen/Apparaten zie ik de volgende sensoren, die je vervolgens een eigen naam kunt geven.

mysensors

Met de bovenstaande componenten heb je een weerstation, maar die moet dan nog wel van stroom worden voorzien. Dat kan natuurlijk via microUSB, maar ook op batterijen. Om geen batterijen te hoeven wisselen en ook naar aanleiding van een voorbeeld, heb ik er voor gekozen om een buitenlamp op zonneenergie te kopen.

weerstation weerstationluxweerstationuv

Bijgewerkt op 24 oktober 2015

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

6 antwoorden naar “Mysensors.org weerstation maken”

 1. Zeer mooi artikel, wil ook beginnen met domotiz en rasberry, ziet er niet gemakkelijk uit.
  Kan die domotiz ook regeren op een spanningsuitval?
  Mijn rolluiken staan op een UPS geschakeld, en ik zou willen dat de 2 rolluiken voor de buitendeuren opengaan,5 minuten naar een spanningsuitval.
  Dit met een RfxTrx433E die de signalen doorgeeft.
  Zou zoiets mogelijk zijn?

  veel dank,
  Walter

  • Zo heel moeilijk is het ook niet en deze en andere websites en natuurlijk Domoticz forum en Wiki bieden een schat aan informatie.

   Ik heb mijn Raspberry ook op een UPS aangesloten, maar of hij er ook mee kan communiceren, zoals dat tussen mijn NAS en UPS wel mogelijk is, is een goed vraag.

   Google of het Domoticz forum al geprobeerd?

 2. Mooi idee en ontwerp waarvoor dank

  Ik krijg foutmeldingen bij het compileren vd sketch. Welke versie library van MySensors heb je gebruikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*