Domoticz: Vraag van een bezoeker

slimmedingen

Regelmatig worden er vragen bij een artikel geplaatst. Het beantwoorden van die vraag levert voor anderen natuurlijk ook weer informatie op. Vandaag kreeg ik een berichtje in de mailbox die via deze website was verstuurd. Ik besloot om er een artikel aan te wijden, zodat anderen dezelfde informatie kunnen gebruiken.

Hieronder kort de vraag: “Nu zag ik de onderstaande afbeelding op uw website staan:wpid-screenshot_2015-08-16-07-03-251.png En heb hier twee vragen over. Ik zie namelijk dat u een schakelaar heeft van iemand thuis of niet en was benieuwd hoe u dat heeft gedaan? En ik zag op deze screenshot ook de sensor schemersensor staan. Wat heeft u hiervoor gebruikt? Ik hoop dat ik een reactie mag ontvangen van u dan kan ik eens zien op welke manier u die twee dingen geregeld heeft en die misschien ook toepassen. Alvast bedankt, Sebastiaan”

Sebastiaan en anderen de antwoorden:

1. De “Iemand thuis” schakelaar is een zogenaamde virtuele schakelaar, die door verschillende “sensoren” in huis wordt geregeld.

Onder Hardware, zit System Alive Checker, die door middel van pingen kijkt of een bepaald IP adres (dus apparaat) aanwezig is. Om dit te kunnen gebruiken moet je er voor zorgen dat bijvoorbeeld je telefoon een vast IP adres krijgt van je router op basis van het MAC adres. Ik heb alle mobiele telefoons een vast IP adres gegeven. Daarnaast hebben we een aantal bewegingsmelders. Die kijken natuurlijk of er al dan niet beweging in huis is.

Van bovenstaande maak je dan een Blocky, waarbij de conclusie is, geen beweging en geen telefoons in huis, dan is iedereen weg en gaat de schakelaar “Iemand thuis” uit:

blockyiemandthuis2

 

De schakelaar “Iemand thuis”, gebruik ik vervolgens als hij uit staat en de voordeur gaat open om met de IP camera een snapshot te maken en mij die te mailen, zodat ik kan zien wie er binnenkomt.

snapshotvoordeur

2. Voor deze vraag geef ik even een paar linkjes:

 • http://tweaken.blogspot.nl/2015/02/domoticz-verlichting-schakelen-met-een.html?m=1
 • https://www.fam-oldenburger.nl/wordpress/2015/08/12/buitenlampen-klikaanklikuit/
 • https://www.fam-oldenburger.nl/wordpress/2015/08/13/voorbeeld-schakelingen-domoticz-en-klikaanklikuit/

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Eén antwoord op “Domoticz: Vraag van een bezoeker”

 1. Hallo GertJan,

  Ik ben de laatste tijd bezig om mijn huis te automatiseren dmv domoticz, dit met RFXcom, Z-wave en relais boardjes.. Dit gaat allemaal prima. Nu ben ik gebeurtenissen aan het “schrijven” dmv de groene bouwstenen..

  Wat mij niet lukt is een blokje ELSE IF te voorschijn te krijgen…

  Weet jij misschien hoe ik dit moet doen.??

  Groet Johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*