Wii softmodden

images?q=tbn:ANd9GcQTZhXc8CbWiOm1OFT328OaC36DdjzL56VP6ReD42AkEIseD5qISAGemakkelijk back-ups van spellen spelen op de Wii, zonder dat de schijfjes beschadigd raken en meer mogelijkheden met de Wii via het Homebrew kanaal , dat is wat deze handleiding mogelijk maakt. Stap voor stap loop ik alle stappen voor je door, zodat je dit prima zelf thuis kunt uitvoeren. Je hoeft geen techneut of computernerd te zijn, de te volgen stappen zijn simpel. Ook heb je voor deze manier geen spel nodig om te kunnen softmodden.

Er zijn meerdere handleidingen te vinden op internet en soms worden deze tegen betaling aangeboden of moet je voor de benodigde software betalen. Bij deze handleiding is dat niet zo, de informatie is verzameld van diverse sites en overzichtelijk hier neergezet zodat een complete handleiding is ontstaan.

Durf je het niet aan om deze handleiding zonder garantie te volgen, laat dan je Wii ombouwen.

Voordat je begint moeten alle GameCube memory cards, GameCube controllers en USB apparaten uit de Wii gehaald worden en zorg ervoor dat de Wii verbinding heeft met internet!

Ga eerst na of je Wii reeds is voorzien van de 4.3 systeemsoftware, doe desnoods een update. Onthoud of noteer de versie van de systeemsoftware en noteer het MAC adres. Om het MAC adres te vinden zet je de Wii aan en ga je naar instellingen. Ga vervolgens naar “Internet” en kies vervolgens “Systeeminformatie”. Vervolgens zie je bovenaan het Mac adres van jouw Nintendo Wii staan! Deze is uniek en is dus alleen van jouw Wii.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Ga naar de website: http://please.hackmii.com/ en selecteer daar de juiste versie van je systeemsoftware en vul je MAC adres is. Zorg dat “Bundle the hackmii installer” nog steeds is geselecteerd. Vervolgens vul je de twee Captcha woorden in en klik je op Cut the red wire (je mag ook blauw kiezen).

 • Vervolgens wordt er een download aangeboden, sla het bestand op en open het na het downloaden
 • Kopieer de bestanden naar een SD (geen micro, mini of sdhc) kaart van minimaal 1GB en maximaal 2GB (geformatteerd op FAT32)
 • Stop de SD kaart in de Wii en zet deze aan

Ga vervolgens naar het prikbord. Eenmaal daar aangekomen ga je naar de berichten van de vorige dag. Door het selecteren van een speciaal bericht (te herkennen aan het Letterbomb logo, zie plaatje in dit artikel) wordt je Wii gesoftmod! Als het goed is, zal nu HackMii starten. Lees de disclaimer en druk na ongeveer 10 seconden op de ‘1’ knop. Vervolgens krijg je te zien wat je kan installeren, hier zie je ook of je BootMii op Boot2 of IOS moet installeren. Druk op ‘Continue’. Kies vervolgens ‘Install The Homebrew Channel’ en druk op ‘A’. Kies vervolgens ‘Yes, continue’ en druk op A. Vervolgens word het Homebrew Channel geïnstalleerd. Druk daarna op een willekeurige knop om verder te kaan.

Kies nu de optie ‘BootMii…’ en druk op A. Kies indien mogelijk nu ‘Install BootMii as Boot2’ en druk weer op A (indien je BootMii niet op Boot2 kan installeren, moet je BootMii installeren op IOS).

Nintendo heeft een nieuwe versie van Boot1 gereleased, die BootMii niet meer laat werken via Boot2 . Gelukkig kan BootMii ook worden gebruikt als een vervangende IOS of als een aparte IOS (IOS255). Ongeveer 10% van de gemaakte wii’s heeft de nieuwe boot1.

Kies nu ‘Yes, continue’ en druk weer op A. Vervolgens kies je weer ‘Yes, continue’ en druk je weer op ‘A’. Als het vervolgens met ‘Succes’ gelukt is, druk je op ‘Continue’. Ga nu naar ‘Prepare a SD Card’ en druk op A. Kies ‘Yes, Continue’ en druk weer op A. Nadat de installatie succesvol gelukt is, druk je op A. Vervolgens ga je naar ‘Return to main menu’ en druk je op A. Kies daarna ‘Exit’ en je komt in het Homebrew Channel!

NAND backup (ter bescherming voor een brick) maken

Ga naar het Homebrew Channel en druk op de home knop. Kies vervolgens ‘BootMii starten’. Gebruik nu de power/reset/eject knoppen op je Wii (het systeem, dus niet je controller!) om te navigeren door BootMii. Indien dit niet gaat werken, kan je met behulp van een GameCube controller navigeren door het menu.

 • Power – Naar rechts
 • Reset – Selecteren
 • Eject – Naar links

Druk power, power, power, reset, reset; je kiest eerst het icoontje met de tandwielen en daarna het icoontje met de groene pijl die naar het SD kaartje wijst kiezen. Er wordt nu een back-up van je NAND gemaakt. Het kan zijn dat er een aantal ‘bad’ blocks zijn. Dit is niet erg.

nand%20back up%20maken

Haal de SD kaart nu uit je Wii en plaats de volgende bestanden op je computer, of kopieer gemakshalve alle bestanden:

 • sd:\bootmii
 • sd:\nand.bin
 • sd:\key.bin
 • sd:\installer.log

Dit is de back-up van je Wii NAND en moet je goed te bewaren op je computer. Indien je Wii een brick krijgt, kan je de Wii hiermee in de meeste gevallen herstellen!

Gefeliciteerd, je hebt nu het Homebrew Channel en Bootmii op je Wii staan. Dankzij de NAND backup die je niet moet verliezen en ergens veilig moet opslaan kan je de Wii in veel gevallen herstellen uit een brick. Ga nu verder met de volgende stap.

Wii volledig softmodden en hacken

Voorbereiding:

 • Formatteer je SD kaart
 • Zorg voor 350 blocks vrij geheugen aan NAND ruimte.
 • Verwijder alle aangesloten apparaten in de Wii (controllers, geheugenkaartjes, harde schijven etc.)
 • Onderbreek de stroom niet (erg belangrijk!)
 • Download het complete pakket en kopieer alle bestanden naar de SD kaart.

Bestanden controleren
Voordat je begint is het aan te raden om de bestanden op eventuele fouten te controleren. Start hiervoor md5summer.exe (te vinden in softmod pakket) op je computer en kies de optie Verify Sums. Er mogen geen fouten voorkomen in de controle!

Installeren van 25 wads

Stop de SD kaart nu weer in je Wii en ga naar het Homebrew Channel. Druk weer op de home knop en kies ‘BootMii Starten’. Vervolgens zal Multi-Mod Manager starten (via cboot2). Kies nu ‘Wad Manager’ en druk op A. Druk vervolgens op de 1 knop van je Wii controller voor de optie ‘Install all Wads’. Druk daarna op A om alle 25 wads te installeren. 25 wads zouden nu zonder foutmelding moeten installeren. Druk na de installatie op een knop naar keuze om de installatie te voltooien.

Belangrijk: wanneer een wad niet installeerd moet je hem opnieuw proberen te installeren. Wanneer dit nog steeds niet lukt druk je op B om terug te gaan naar het menu en kies je de optie reload ios, reload ios236. Probeer het dan opnieuw, wanneer dit nog niet lukt moet je afbreken totdat het wel lukt om alle wads te installeren. Alle wads moeten geïnstalleerd worden zonder foutmelding om verder te gaan!

Multi Mod Manager Wads Installeren

Installeren van 3 wads

Open nu de map “Systeem menu 4.1” en druk op A. Druk vervolgens op de 1 knop van je Wii controller voor de optie ‘Install all Wads’. Druk daarna op A om de 3 wads te installeren. Druk na de installatie op een knop naar keuze om de installatie te voltooien.

Waarschuwing! Dit is een aangepast systeem menu, welke op een aangepaste cIOS draait (cIOS60). WIJZIG NOOIT cios60-v54321 naar ios60-6174, aangezien dit de Wii zal bricken wanneer je deze update. Installeer nooit een firmware update van Nintendo.

Druk twee keer op de B knop om terug te keren naar het hoofdmenu van Multi-Mod Manager. Kies de MMM App Manager te laden en klik op de optie HomeBrew Channel Loader, het Homebrew Channel zal nu laden.

PriiLoader installeren (bescherming brick)

In deze stap installeren en configureren we PriiLoader. Je Wii is nu al gesoftmod, maar om een brick in de toekomst te voorkomen dienen we de spelcomputer te beveiligen. Deze stap is dus niet vereist, maar wel erg verstandig!

In het Homebrew Channel kies je ‘PriiLoader’. Wacht nu even tot PriiLoader geladen is. Daarna kan je op ‘+’ van je Wii afstandsbediening drukken om PriiLoader te installeren. Vervolgens wordt PriiLoader geïnstalleerd. Nadat PriiLoader geïnstalleerd is en je terug bent in het Homebrew Channel, zet je de Wii uit, waarna je het SD Kaartje weer uit je Wii haalt!

Zet je Wii nu aan en houdt direct de ‘RESET’ knop op het Wii Systeem ingedrukt. Je krijgt nu het PriiLoader menu (zoals op het rechter plaatje te zien is). Stop de SD kaart nu weer in je Wii.

Ga vervolgens naar ‘System Menu Hacks’ en bevestig met A.

PriiLoader 0.6 menu

Zet de volgende opties op ‘Enabled’:

 • Block Disk Updates
 • Block Online Updates
 • Remove Diagnostic Disc Check
 • Move Disc Channel

Andere opties zijn naar keuze en mag je dus zelf weten of je het op Enabled (aan) of op Disabled (uit) zet.

Selecteer bewaar instellingen en druk op A.
Druk op B om terug te gaan naar het hoofdscherm van de Priiloader en selecteer laad/installeer bestand.
Installeer USBLoaderCFG.dol. Vervolgens op B drukken om terug te gaan naar het PriiLoader menu. Zet daarna je Wii uit.

Einde softmod

Je Nintendo Wii is nu veilig gesoftmod. Accepteer nooit meer updates van Nintendo, en ga geen IOS bestanden verwijderen tenzij je graag een brick wilt. Het is nu ook mogelijk om via Priiloader een programma als het Homebrew Channel of de USB Loader als autoboot te zetten. Wanneer je dit doet zal het programma automatisch starten wanneer de Wii aangezet wordt.

Softmod gebruiken

Formateer je SD kaart nog één keer en download het App pack om deze vervolgens uit te pakken op de SD kaart. Start je Wii nu op naar het standaard systeem menu, hier zie je als het goed is de volgende applicaties staan:

CFG USBLoader – deze forwarder laad je USBloader van een SD kaart of externe harde schijf, hiermee kan je spellen afspelen vanaf een extern medium zonder ze te hoeven branden.

Backup Disc Channel – een autobooting mod voor Neogamme Loader die automatisch DVD’s in de DVD lade van de Wii zal opstarten.

Backup HBC – een backup die je wellicht ooit nodig hebt, deze kan je maken op bijvoorbeeld de computer.

Informatie: Backups laden en Cios
Cios zijn bestanden die ervoor zorgen dat je backups geladen worden. De volgende kan je kiezen Hermes- cIOS202[57]-v5 Hermes- cIOS222[38]-v4, cIOS223[37-38]-v4, cIOS224[57]-v5.1 Wanikoko- cIOS247[base-37]-v21d2x4, cIOS248[base-56]v21d2x4, cIOS249[base-38]v21d2x4, cIOS250[base-57]v21d2x4

Je hebt alle Cios bestanden die je nodig hebt, wanneer een spel echter niet goed werkt kan je per game instellen om een andere Cios te gebruiken. CFG-USB Loader gebruikt standaard cIOS248pbase-56]v21d2x4

Van DVD laden

Het laden van backups via een backup loader werkt alleen nog bij de oude Wii’s, alle nieuwe spelcomputers hebben een beveiliging waarbij het simpelweg niet mogelijk is om een backup te laden. Wanneer je spellen toch wilt branden om het uit te proberen is het aan te raden om de spellen te branden met Verbatim DVD’s van hoge kwaliteit met een zo laag mogelijke snelheid door middel van een programma als ImgBurn. Een back-up kan je afspelen met NeoGamma. Met NeoGamma is het mogelijk om Wii en GameCube back-ups af te spelen. NeoGamma is als kanaal (forwarder) geïnstalleerd op je Wii, maar is ook te starten vanuit het HomeBrew Channel.

Laden vanaf USB

Vanaf USB backups laden is eenvoudiger, goedkoper en het werkt vaker. Aan te raden is een USB platform met FAT32, dit kan aangemaakt worden door te formatteren. Om de spellen af te spelen kan je de Wii Backup Manager gebruiken, kopieer de ISO die je wilt spelen vanaf de computer naar je harde schijf als een WBFS bestand en laad ze vervolgens. Je kan de USB Loader op twee verschillende manieren starten. In deze tutorial heb je een kanaal geïnstalleerd (forwarder), waarmee je de USB Loader direct start. Een andere manier is de USB Loader starten vanuit het Homebrew Channel. De USB Loader speelt de spellen van een WBFS schijf af. De USB Loader heet Configurable USB Loader. Je hebt een optie in je USB Loader om covers van http://wiitdb.com/ te downloaden. Ga naar een spel en klik op 1 en dan heb je een optie om (missende) covers te downloaden. Hier is natuurlijk internet voor nodig.

Spellen op de USB hardeschijf zetten

Let op: Je moet het originele spel gekocht hebben en in bezit hebben om hem op een externe HDD te plaatsen. Anders is ben je illegaal bezig.

Download Wii Backup Manager en pak het bestand uit. Je hebt nu een map met verschillende bestanden. Open het bestand ‘WiiBackupManager’. Vervolgens zal er een programma openen.

Nu gaan we de externe harde schijf formatteren naar WBFS. Ga naar ‘Tools’ (bovenaan) en druk op ‘Format drives…’. Vul vervolgens bij ‘Drive’ de harde schijf in (welk slot deze zit) en bij ‘New file system’ vul je ‘WBFS’ in. Daarna druk je op ‘Start’ en kies ‘Yes’. De schijf wordt nu geformatteerd. Na het formatteren krijg je een melding, namelijk ‘Format complete’.

Druk nu op het tabblad ‘Drive 1’. Vervolgens vul je bij ‘Inactive’ de externe harde schijf in, bijvoorbeeld ‘E’, indien deze in slot E zit. Ga vervolgens naar het tabblad ‘Files’ en druk op ‘Add’. Zoek nu het spel of de map met bestanden die je op de externe schijf wilt plaatsen. Vink vervolgens het spel aan en druk op ‘Tranfer’

Het spel wordt nu naar de USB hardeschijf verplaatst. Dit kan even duren. Nadat het spel(len) erop staat, kan je de externe harde schijf uit je computer halen en in je Wii stoppen. Je moet hem in het USB Slot aan de rechter kant stoppen.

Vervolgens start je Configurable USB Loader. Er zal nu een spellen lijst laden met de games die op de USB hardeschijf staan.

Koop hier het Wii-spellen pakket.

Disclaimer: Hoewel bij de samenstelling van deze website de grootste zorgvuldigheid is betracht, is het mogelijk dat de aangeboden informatie verouderd of niet meer juist is. De eigenaar en beheerder van de website kan niet aansprakelijk worden gehouden voor de gevolgen van het gebruik van deze website.

Bijgewerkt op 30 november 2014

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

2 antwoorden naar “Wii softmodden”

 1. Hallo
  Ik heb een gebruikte Wii gekocht de is reeds gesoftmod. Heb zelf een Imac. Deed de externe harde schijf eraan om spellen erop te zetten. De mac kende deze windows externe harde schijf niet. Heb alles eraf gehaald.
  Heb van alles geprobeerd om er spellen op te zetten maar als ik de harde schijf weer aansluit herkent ie niks meer. Weet iemand wat ik moet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*