Google Assistant via IFTTT naar Domoticz

domoticahouse

In een eerder artikel schreef ik over mijn aangeschafte TicHome Mini met Google Assistant. Door gebruik te maken van Google Assistant kun je allerlei mondelinge (nog NIET in het Nederlands) opdrachten geven aan de TicHome Mini die via IFTTT naar Domoticz worden doorgegeven. Door gebruik te maken van IFTTT (IF This, Than That) kun je doormiddel van die spraakopdracht Domoticz iets laten uitvoeren. In principe kun je alles wat je kan aansturen door middel van een aan/uit signaal aansturen met een HTTP link, zie hier voor meer informatie.

IFTTT1Als eerste moet je de Idx van de schakelaar die je wilt bedienen achterhalen. Dit doe je in het menu “Apparaten/Devices” in mijn geval was het 80. Vervolgens ga je naar de website van IFTTT, als je nog geen account hebt, dan zul je deze moeten maken. Daarna ga je naar “My Applets” en kies je “New Applet”. Je klikt op de blauwe + en voegt “Google Assistant” toe, dan kies de meest links “Say a simple phrase”, hier vul je in het Engels in wat je na OK, Google wilt gaan zeggen. Je sluit met “Create Trigger”, dan klik je op de blauwe + That en selecteer je “Webhooks” en vervolgens “Make a web request”. Je vult de URL in en zet Content Type op “text/plain” en sluit af met “Create Action”. Als laatste klik je op “Finish”. Om lampen bijvoorbeeld aan en ook weer uit te schakelen zul je twee aparte Applets moeten maken.

ifttt002ifttt003

De link om de schakelaar aan te zetten zal er zo uit komen te zien: http://username:password@domoticz-ip:port/json.htm?type=command&param=switchlight&idx=80&switchcmd=On
username, password, ip adres, poort en idx zul je aan jouw instellingen moeten aanpassen.

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

8 antwoorden naar “Google Assistant via IFTTT naar Domoticz”

 1. Hoi, je schrijft “Door gebruik te maken van Google Assistant kun je allerlei mondelinge (nog wel in het Nederlands) opdrachten geven ”,Maar je bedoelt daar “Engels” volgens mij

 2. Hallo Gertjan,
  Ik krijg het niet aan de gang. Het probleem wordt veroorzaakt door de autorisatie van Domoticz. Ik heb het script remote via 3G getest. Lokaal werkt het wel. Bij ”Settings”>”Remote Shared Port” heb ik 81 ingevuld en via nat gerouteerd. Wat ben ik vergeten?
  Vriendelijke groet,
  Wim Kap

 3. bedankt voor de heldere uitleg
  alleen kom ik niet achter mijn inloggegevens en password voor domotics waar kan ik die vinden?

  groet jan

 4. Let wel. Communicatie tussen IFTTT en Domoticz gebeurd over http en niet https, waarbij je gebruikersnaam en wachtwoord open en bloot in de url worden meegestuurd. Het is te adviseren om een reversed proxy op je Pi te zetten. Zo kan communicatie beveiligd plaatsvinden en pas binnen je LAN over http plaatsvinden.

  Zie link voor een stukje tekst en uitleg.
  http://tinkerman.cat/using-google-assistant-control-your-esp8266-devices/

  Hoe is de reactiesnelheid van deze setup via IFTTT?

 5. Hi Gertjan,

  Dankjewel voor deze post. Die maakte mijn leven een stuk makkelijker. Ik had de URL al vrij snel goed, maar hij werkte niet direct via de Google Home Mini en IFTTT. Na wat prutsen begon het toch te werken.

  Gezien ik mijn zonnescherm ermee aanstuur, via Domoticz op mijn Synology NAS met een Z-Wave.Me Centrale USB-stick en een Fibaro Shutter v2, wilde ik nog een leuke tip meegeven. Je kunt ook het volgende commando geven:

  http://username:password@domoticz-ip:port/json.htm?type=command&param=switchlight&idx=number&switchcmd=Set%20Level&level=80

  Zo gaat in mijn geval het zonnescherm voor 80% uit. Ideaal!

  Met groeten natuurlijk,

  Carlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*