Bitcoin en mining informatie

Sinds drie maanden ben ik Bitcoins aan het minen. Ik ben begonnen met kleine USB miners op mijn Synology om het eerst eens te proberen. Vervolgens heb ik speciale apparatuur aangeschaft. Het minen doe ik met een Antminer S4 en een Spondoolies SP30 Yukon. Deze apparaten zijn speciaal ontwikkeld om berekeningen uit te voeren, dus voor het minen van Bitcoins. De ventilatoren van de miners maken nog wel wat geluid en produceren warmte, daarom heb ik ze in een datacenter geplaatst.

10995152_728760247238347_1707302641_n

Mijn miners zijn geplaatst in Datacenter Groningen te Zuidbroek. In het datacenter is de stroom goedkoper dan thuis en wordt de temperatuur geregeld. Op een nog grote schaal wordt er gemined, zoals te zien en te lezen is in het artikel van Economist.

Bij het minen en de berekening of het winstgevend voor je kan zijn moet je met een behoorlijk aantal variabelen rekening houden:

  • Wat is het stroomverbruik van het apparaat en met welke snelheid mined hij de Bitcoins?
  • Kosten van de aanschaf van de apparatuur en de verhouding met de snelheid van het minen.

Het is dus belangrijk dat je je verdiept in de aan te schaffen apparatuur. De verhouding van prijs, snelheid en stroomverbruik is belangrijk om een zo efficiënte miner te vinden, maar een hele dure en efficiënte miner betaalt zich misschien ook niet volledig terug.

  • Wat zijn de stroomkosten per kWh?
  • Zijn er verder nog kosten verbonden aan de hosting?
  • Heb je zelf toegang tot de locatie of wordt onderhoud uitgevoerd?
  • Heb je online toegang tot je miner?

Belangrijke vragen voor het vinden van een juiste hosting. Ik woon op 10 minuten rijden van het datacenter, dus ik kan zelf een harde reset uitvoeren. Verder is het mogelijk om de miners via het internet te benaderen in de WebGUI.

  • Moeilijkheidsgraad van het minen
  • Beheerskosten van de pool (tussen 2% en 0%)
  • Foutmarge van de pool.

Aan de moeilijkheidsgraad van het minen kun je niets veranderen, maar hoe moeilijker het wordt, des te minder opbrengst, dus moet je er in je berekeningen wel rekening mee houden.

  • Koers van Bitcoin ten opzichte van de euro/dollar.

Aan de koers kun je ook weinig veranderen, maar je kunt er rekening mee houden, wanneer je je Bitcoins gaat omzetten naar Euro’s om bijvoorbeeld je hosting te betalen. Mijn Bitcoins komen direct binnen bij CleverCoin. Met geavanceerde orders kan ik een minimum verkoopprijs instellen. CleverCoin zet de Bitcoins om in Euro’s, die ik vervolgens op mijn bankrekening laat storten.

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*