Test: Ubiquiti NanoStation M5

Voor deze review kreeg ik via Wireless Nederland van Wimoodshop de NanoStation M5. De NanoStation M5 is één van de nieuwste producten uit de AirMax reeks van Ubiquiti. Door de ondersteuning van 802.11n is het mogelijk om meer dan 150 Mbit/s echte TCP/IP doorvoer te krijgen. In de doos trof ik aan een NanoStation 5M, een Power over Ethernet (PoE) injector met stroomkabel en twee trekbandjes voor de montage aan een mast.

Installatie

Een handleiding wordt niet meegeleverd, de instructies staan op de zijkant van de verpakking. Via de website van Ubiquiti kunt u kijken in de wiki waar u uitleg vindt over alle mogelijke instellingen van de AirOS firmware. Om de instellingen te wijzigen en de NanoStation M5 in te stellen moet u inloggen via de webbrowser, dit staat duidelijk vermeld aan de zijkant van de verpakking. Het menu voor instellingen ziet er degelijk uit. Talen die in te stellen zijn: Engels, Tsjechisch, Frans, Pools, Portugees, Spaans en iets van chinees gok ik. Je kunt de NanoStation M5 instellen als station, om dus een draadloos signaal op te vangen en naar bijvoorbeeld je laptop of computernetwerk te verbinden, om op die manier je netwerk te delen. Of je stelt hem in als router met zelfs ondersteuning voor PPPoE.

Door in de webbrowser naar het tabblad wireless te gaan en naast ESSID op Select te klikken kun je zoeken naar netwerken in de omgeving, ik vind hier dus het netwerk van de Rocket M5. Door het netwerk te selecteren maak je er dan verbinding mee, de netwerksleutel moet nog ingevoerd worden en na een change maakt de NanoStation M5 verbinding. (Door op de afbeeldingen te klikken kunt u ze groter bekijken.

010203

Door nu de vaste TCP/IP instellingen op automatich te zetten en de verbinding te herstellen, maakt de computer verbinding met het netwerk en het internet. Op de achterkant van de NanoStation M5 bevinden zich 4 gekleurde lampjes (2 groen, 1 oranje en 1 rode), die geven de signaal sterkte aan, deze lampjes zijn ideaal te gebruiken om de antenne uit te richten. Voor het ophangen levert Ubiquiti twee trekbandjes mee, voor de montage aan een mast. Er zijn geen bevestigingspunten om hem met schroeven o.i.d. op te hangen.

Testen

Voor het testen had ik ook een Rocket M5 ter beschikking met een Ubiquiti AirMax BaseStation met een Sector 5G 16-120 Hi-Gain 16dBi, 120deg antenne waarop de Rocket M5 ideaal te monteren is. Het inloggen op de Rocket M5 werkt hetzelfde als op de NanoStation en bied ongeveer dezelfde mogelijkheden. De Rocket M5 heb ik ingesteld als access point om hier later met de NanoStation M5 verbinding mee te maken.

IMG 3102 IMG 3105

Met het programma LAN speed test heb ik een bestand van 100 MB verstuurt vanaf mijn vaste pc naar mijn laptop die verbonden was aan de NanoStation M5. De afstand tussen de NanoStation en de Rocket was slechts 2 meter. In het menu gaf de NanoStation M5 TX/RX Rate: 270.0 Mbps / 270.0 Mbps aan. De 100 MB werden met 10 Mbps geschreven en met 20 Mbps gelezen, beperking bij deze test was natuurlijk ook de netwerkswitch, router, de Asus EEE netbook en het overige netwerk verkeer.

Conclusie

Voor de gebruiker die op de camping of in een jachthaven een netwerk op wil pikken is dit product op dit moment nog iets minder geschikt, omdat de meeste hotspots op dit moment nog op de 2,4 Ghz uitzenden en over het algemeen ook nog niet op de 802.11n verbinding. Voor die gebruikersgroep is de NanoStation 2 een goed alternatief en binnenkort komt er ook een 2,4 Ghz lijn aan. Voordeel van de 5 Ghz frequenties is dat het geen last heeft van storende 2,4 Ghz netwerken van bijvoorbeeld u buren of van andere apparaten die ook gebruik maken van de 2,4 Ghz, zoals u magnetron, bluetooth, auto alarm, DECT telefoon en apparaten om het video signaal naar u slaapkamer te zenden.

Het menu voor de instellingen ziet er degelijk uit en is zeer uitgebreid. Zowel de beginnende gebruiker als de professional, die een hotspot op wil zetten kan uit de voeten met de NanoStation. Door gebruikt te maken van twee NanoStation’s M5 is het ook mogelijk om een point-to-point verbinding op te zetten en bijvoorbeeld 2 thuisnetwerken of bedrijfsnetwerken aan elkaar te koppelen. Door de ondersteuning van hogere snelheden is ook het versturen van grote hoeveelheden dataverkeer geen enkel probleem.

De gemiddelde prijs ligt op dit moment op de 114 euro, daarvoor heb je dus een accesspoint met ingebouwde antenne en PoE. Dit is dus een redelijk goedkope oplossing als u buitenshuis verbindingen wilt maken.

Voor de technische specificaties van de NanoStation M5 klikt u hier.

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*