Zelfbouw: Aircomm plus Omni coax collineare antenne

 Sinds ik een tijdje bezig ben met FON en dus draadloos internet, werd mijn interesse gewekt om zelf een antenne te maken, zodat mijn FONspots een groter bereik zouden kunnen krijgen. Na rondneuzen op internet, diverse fora te hebben doorzocht en na wat mail verkeer heb ik besloten, om eerst maar eens een Aircom plus Omni coax collineare antenne te gaan maken. Eerst heb ik een aantal meter Aircom plus kabel, een N-connector en een aantal aansluitkabels bestelt in een webshop.

Het plan was om met 15 elementen een versterking van ongeveer 11dBi te halen. De antenne met omhulsel van een valpijp is uiteindelijk 114 cm lang geworden.Terwijl ik nog aan het wachten was op het binnen komen van mijn bestelling ben ik eerst met een witte boekenplank, die ik nog had liggen aan de slag gegaan. Hier heb ik eerst een middellijn op uitgezet. Vervolgens heb ik de maten van de segmenten (47,5mm) en de tussenruimte van 1 mm afgetekent en gaten van 1mm geboord waar ik afstandhouders in heb geplaatst.

Ik heb o.a. de aanwijzingen gebruikt van de website van pe2er en van het forum van Wireless Nederland.


De mal is klaar.

Koperbuisje voor de ruwe maat.

15 stukjes.

Stanleymes om de mantel te verwijderen.

Gaas kern.

Gaas kern verwijderd, nu slechts koperfolie.

Koperfolie vast solderen.

Alles aan elkaar gesoldeerd.

N-connector en 32mm dop.

Gat van 16mm geboord in dop.

Hoekjes er af geslepen met een dremel, zodat ie in de dop past.

Connector vast gesoldeerd.

Tape erom.

Koperfolie.

Solderen.

Tape.

Buisje koper vast solderen. Later heb ik het buisje andersom vast gesoldeerd en de onderkant dicht gemaakt, dit na nieuwe aanwijzingen.

Klaar.

Testopstelling: Fonera en Asus EEE pc.

Iets hoger gemonteerd.

Voor meer informatie: De website van pe2er en Sander

Ik hoop binnenkort de antenne goed te kunnen testen, binnenkort wil ik er nog een maken, ik denk dat door nauwkeuriger te werken er dan een beter antenne van te maken is.

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*