Gravatar

Wat is Gravatar? Het betekent in het Engels: globally recognized avatar. Of in het Nederlands: een wereldwijd herkende avatar. Als je actief bent op verschillende online fora, diverse website’s en sociale media ken je het probleem waarschijnlijk wel. Iedere keer moet je opnieuw een eigen afbeelding (=avatar) uploaden. Dat kan handiger. Steeds meer fora ondersteunen namelijk de Gravatar, waardoor je nog maar op één plaats je avatar beheert. Doen dus!

De mensen van Gravatar hebben hun zaakjes goed voor elkaar. Er is inmiddels een groot aantal integraties beschikbaar, onder andere voor Blogger, Drupal, Joomla, LiveJournal, Nucleus, WordPress en Kohana. Daarnaast zijn code voorbeelden beschikbaar voor vrijwel alle programmeertalen, waaronder natuurlijk ColdFusion, maar ook minder bekende talen als ASP.Net, Java, PHP en Ruby. Deze brede ondersteuning stimuleert natuurlijk de implementatie van gravatar binnen blogs en andere applicaties. Integratie is akelig eenvoudig en vindt plaats via het (beveiligde) e-mail adres van de eigenaar. Kortom: weet je het e-mail adres van een gebruiker, dan kun je zijn Gravatar tonen.

Het concept is eenvoudig. Dit verklaart overigens mede de groeiende populariteit. Nadat je je hebt aangemeld bij Gravatar moet je eenmalig je e-mail adres bevestigen via een validatie e-mail. Nadat je dit gedaan hebt, kun je je wachtwoord instellen en vervolgens inloggen en een afbeelding uploaden. Deze afbeelding dient 80 x 80 pixels groot te zijn. Zorg daar ook voor, want anders wordt hij automatisch vergroot / verkleind, en dat zorgt veelal voor minder scherpe afbeeldingen. Daarnaast kun je als je gebruik maakt van meerdere mail adressen deze ook toevoegen. Ook kun je voor bijvoorbeeld je zakelijke mail ook een andere afbeelding selecteren.

Je kunt een afbeelding kiezen van je harde schijf, van het internet, via je eigen webcam of een eerder opgeslagen afbeelding. Heb je dat gedaan, dan krijg je de mogelijkheid je afbeelding bij te snijden. Lijkt me niet nodig als je gewoon begint met een goede afbeelding. Vervolgens kun je een rating geven aan je Gravatar. Ik ga ervan uit dat je niets schokkends of ranzigs kiest. In dat geval is de rating G de juiste keus.

Je Gravatar staat nu klaar om gebruikt te worden. Een blog die het door jou opgegeven e-mail adres kent en gebruikt, kan nu bij jouw reacties en andere posts automatisch jouw Gravatar tonen. De Gravatar kun je koppelen aan meerdere e-mail adressen zoals je privé e-mail adres, je zakelijke e-mailadres en verder alle e-mail adressen die je gebruikt op fora en websites of sociale netwerken.

Tip: pas ook je gegevens aan in je profiel. Deze kunnen ook worden gebruikt voor het beter weergeven van je gegevens in je favoriete blogs. En met de volgende – ietwat uitgebreide – code kan de Gravatar eenvoudig worden opgehaald (dit is dus niet nodig op deze website, het reageren op artikelen systeem regelt dat zelf).

Uiteraard maakt deze website ook gebruik van Gravatar, dus als je een reactie achter laat met je email adres en je hebt dat email adres ook geregistreerd bij Gravatar, kun je bij de reactie je Gravatar zien.

Bijgewerkt op 27 december 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*