Goedkoop (bijna gratis) bellen

domoticahouse

Geïnspireerd door het Mobiel VoIP Project, ben ik aan de slag gegaan om ook het bellen thuis goedkoper en zelfs in sommige gevallen zelfs gratis te maken. Sinds enkele jaren is het gebruikelijk om via internet te bellen, dit noemen we VoIP. Ik maak al jaren gebruik van internet+bellen van KPN door middel van hun Siemens Experiabox, maar ook andere aanbieders bieden dit aan. Vorig jaar heb ik via een netwerkkabel een Siemens A580IP basisstation op mijn router (de Siemens Experiabox) aangesloten. Doordat beide producten van Siemens zijn was het heel simpel om de A580IP met de gegevens van KPN te laten bellen. Meer uitleg over het koppelen van alle Experiaboxen en een Siemens Gigaset IP DECT basisstation vind je hier. Natuurlijk is het mogelijk op een Siemens Gigaset IP DECT basisstation op elke willekeurige router aan te sluiten, de enige voorwaarde om te kunnen bellen is dat er een internet verbinding is.

Ook als je geen vaste telefoon aansluiting hebt, maar toch wel gebruik hiervan wilt maken, dan kun je deze handleiding volgen. Ook als je belt via een andere aanbieder dan KPN, is het geen probleem om d.m.v. deze handleiding je belkosten omlaag te brengen.

Het belangrijkste om gratis te bellen is VoipBuster, dit bedrijf laat ons naar heel veel landen gratis naar vaste nummers bellen, zie hun site voor een overzicht. Het belangrijkste is dat het bellen naar vaste nummers in Nederland gratis is, hier gaan we dan ook het meest gebruik van maken. Op voipbuster.com maken we d.m.v. het downloaden van de Voipbuster software een account aan en we zetten er 10 Euro beltegoed op, het minimum om de 120 freedays te krijgen. Let op dat Voipbuster exclusief BTW rekent, je zult dus, met 19% BTW, voor je 10 Euro beltegoed een totaal van 11,90 Euro gaan betalen. Dit is uitgaande van iDeal. Er worden ook andere betaalopties geboden, maar daar wordt een toeslag bij gerekend.

Nu we een account bij Voipbuster hebben gaan we de gegevens in het Siemens Gigaset IP DECT basisstation invoeren. We loggen in en klikken op Telefonie en Verbindingen en zien vervolgens het volgende scherm. Bij IP-verbinding 1. staat nu KPN, dit heb ik voor het gemak veranderd, eerst stond hier *104, zoals de handleiding van Siemens ook laat zien.

null

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Bij de niet gebruikte IP-verbindingen gaan we nu als eerste Voipbuster instellen, kies een nummer naar keuze en klik op Bewerken. We komen nu in het scherm wat hieronder afgebeeld is. Siemens Gigaset helpt ons een heel eind op weg, we kiezen Selecteer VOIP-provider, daarna kiezen we uit de lijst eerst Nederland en vervolgens Voipbuster. Het enige wat we nu nog hoeven in te voeren is de gebruikersnaam en wachtwoord van Voipbuster.

null

Indien je een ander apparaat hebt waarbij je handmatig de instellingen moet doen, dan zijn die het volgende:

SIP port : 5060
Registrar : sip.voipbuster.com
Proxy server : sip.voipbuster.com
Outbound proxy server : leeg laten
Account name : VoipBuster gebruikersnaam (username)
Password : VoipBuster password (wachtwoord)

Vervolgens gaan we naar het tabblad Nummer toewijzen

null

In het scherm kiezen we hoe we bereikbaar willen zijn op de verschillende handsets. We stellen in ieder geval in dat alle uitgaande gesprekken via Voipbuster gaan, de uitzonderingen hierop stellen we hierna in.

null

Bellen naar vaste nummers via Voipbuster is gratis, maar het bellen naar bijvoorbeeld mobiele nummers willen we via een andere aanbieder laten lopen, in mijn geval doe ik dat via de KPN, maar er zijn meerdere opties en ik hou me aanbevolen voor goedkope of gratis alternatieven. Belangrijk is ook om je netnummer in te stellen zodat je binnen je eigen gebied geen kengetal hoeft in te voeren.

null

We gaan nu nog weer terug naar de site van Voipbuster en voeren daar het telefoonnummer in die anderen in de nummerherkenning kunnen zien.

null

Wat betreft Voipbuster zijn we nu klaar en kunnen we gratis naar vaste nummers bellen. In de handleiding van het Mobiel VoIP Project staat hoe je een telefoonnummer kunt aanvragen bij Budgetphone, indien je nog geen telefoonnummer hebt of via Budgetphone naar bijvoorbeeld mobiele nummers wilt bellen.

Bijgewerkt op 27 december 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*