WAR – Weers Afhankelijke Regeling

Steeds meer huishoudens stappen over op een (hybride) warmtepomp. Een warmtepomp functioneert voor de warmtevraag anders dan een CV. Bij een warmtepomp wordt het water minder warm opgewarmd dan bij een CV en is het afgifte systeem ook anders (vaker vloerverwarming), natuurlijk kan bij een CV/gas systeem ook gebruik worden gemaakt van vloerverwarming en verdient een WAR regeling dan ook de voorkeur. Wat en hoe over de WAR leg ik hieronder uit.

Bij een weersafhankelijke regeling wordt er een buitentemperatuur gemeten door het apparaat zelf (buitenunit) warmtepomp en/of een aparte buitenvoeler. Door het meten van de buitentemperatuur weet je verwarmingsapparatuur wanneer het buiten kouder wordt en kan hij geleidelijk aan je woning verwarmen. Dat is niet alleen beter voor de werking, maar ook voor je verbruik en comfort!

Op je verwarmingsapparaat stel je een stooklijn in. Dit is de relatie tussen de buitentemperatuur en gewenste aanvoertemperatuur naar het verwarmingssysteem. Hoe kouder het buiten is, hoe hoger de aanvoertemperatuur zou moeten zijn. Voor ieder huis en verwarmingssysteem is deze stooklijn weer anders en deze stooklijn moet bij het begin van het gebruik van de installatie verder bijgesteld worden. Is het te warm in huis, dan moet de stooklijn lager. Is het te koud, dan hoger.

Gebruik je WAR, maar wil je een nog nauwkeurigere regeling, omdat de zon je woonkamer ook opwarmt, dan is als aanvulling op de WAR, RTC nog mogelijk.

Bijgewerkt op 22 februari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*