RTC oftwel Room Temperature Correction

slimmedingen

Wat kan deze RTC voor jou betekenen? RTC zorgt ervoor dat de watertemperatuur van warmtepomp (meestal HEAT of Room) wordt gecorrigeerd op basis van de werkelijke kamertemperatuur (of een gemiddelde bij meerdere sensoren). Dit is vooral handig wanneer de directe zonnestralen de kamer opwarmen. De op de warmtepomp ingestelde temperatuur wordt door RTC automatisch verlaagd.

De correctie wordt bepaald door het temperatuurverschil tussen de actuele kamertemperatuur en het ingestelde kamertemperatuur. Als de kamer te warm is, wordt de watertemperatuur gecorrigeerd met een negatieve waarde. Als de kamer te koud is, gebeurt dit met een positieve waarde. Binnen een bepaald temperatuurverschil blijft de correctie constant.

Een goed geconfigureerde functie resulteert in een meer stabiele en comfortabele kamertemperatuur. Aan de andere kant kan een onjuiste configuratie leiden tot meer schommelingen in de kamertemperatuur. Dit kan op zijn beurt leiden tot extra slijtage en hogere energiekosten. Neem dus de tijd om de instellingen aan te passen aan jouw specifieke situatie. Is de kamertemperatuur de hoog, dan gaat de warmtepomp uit. Daalt daarna de kamertemperatuur, dan gaat de warmtepomp weer aan.

Met RTC heb je meer comfort en bespaar je wanneer het door omgevingsfactoren warmer wordt in de kamer. De kamer wordt ook niet te warm en/of te koud.

Voor een Panasonic warmtepomp heb je het volgende nodig:

  1. HeishaMon communication PCB
  2. (Domotica) server met MQTT, Node-RED en Zigbee2MQTT
  3. Sonoff Zigbee 3.0 Usb Plus dongle
  4. Zigbee temperatuur sensor, zonder scherm
  5. Zigbee temperatuur sensor, met scherm
  6. of een Zigbee 3.0 Firmware voor LYWSD03MMC temperatuur sensor

De Heishamon maakt het mogelijk om te communiceren met de Panasonic Aquarea-warmtepomp H-serie en J-serie (sinds Heishamon-firmware v3.2.2 ook de K-serie en L-serie), waarbij de originele CZ-TAW1 internetmodule wordt vervangen. De Heishamon levert MQTT-berichten, JSON-gegevens en API-opdrachten voor alle bekende waarden.

De Heishamon heeft ook aansluitingen voor 1wire DS18b20 temperatuur sensoren en S0-stroomverbruik meting, zodat je extra meetgegevens van je warmtepomp installatie hebt en niet afhankelijk bent van minder betrouwbare ingebouwde Panasonic sensoren. Je hoeft de Heishamon alleen maar aan te sluiten op je Panasonic-warmtepomp met de kabel die de CZ-TAW1 heeft gebruikt, configureren via het tijdelijke open wifi-hotspot en je kunt de MQTT-gegevens die het verzendt verzamelen in de domotica systeem. LET OP: de Heisahamon is zelf geen domotica systeem en geeft in principe alleen de gegevens van en de opdrachten aan de Panasonic warmtepomp door.

Meer informatie:

https://github.com/edterbak/NodeRed_Heishamon_control

Bijgewerkt op 10 januari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*