Z-wave radiator thermostaatkranen en weekplanning

slimmedingen

Met een Z-wave radiator thermostaat knop kun je op afstand de warmtevraag van je ruimte/radiatoren regelen. De thermostaat knop is voorzien van batterijen en kan zelf de kraan van de radiator openen en sluiten. D.m.v. toetsen op de thermostaat kraan kan deze ook lokaal bediend worden. Doordat de thermostaat knop communiceert met het Z-wave protocol werkt deze uitstekend met Domoticz samen. Je kunt handmatig de thermostaatknop bedienen vanuit Domoticz (app of website), maar ook door middel van een ingesteld schema (ruimte verwarmen tot 21C vanaf 15:00 uur).
popp POPE010101
De radiatorthermostaat heeft via het Z-wave protocol en een op de Raspberry ingeplugde Z-wave USB stick verbinding met Domoticz. Er zijn meerdere uitvoeringen van radiothermostaten. Ik maak gebruik van de versies die onder de merknamen Popp en Devolo verkocht worden. Na het aansluiten van de Z-wave USB stick worden in het “Hardware” menu en “instellingen” bij de Z-wave USB de thermostaatkranen als Nodes toegevoegd. Zoals je in onderstaande afbeelding ziet worden ze eerst aangeduid met Danfoss. Danfoss heeft zelf de LC13 in het assortiment, die er overigens hetzelfde uitziet als de Popp en Devolo maar met het verschil dat de LC13 de temperatuur van de ruimte niet doorgeeft aan de controller (in dit geval Domoticz).

2018 03 15 3

Via het menu “Apparaten” zie je nu de nieuwe Z-wave radiator thermostaatkraan, die je toevoegd met het bekende pijltje en dan een naam geeft. In het menu “Temperatuur” kun je dan vervolgens de gemeten temperatuur aflezen, zoals hieronder is te zien.

2018 03 15 2

Via het menu “Overige” kun je de instelling van de thermostaatkraan aflezen en ook veranderen. Je kunt ook instellingen doen door op “Timers” te klikken. Voeg de vier mappen “app, css,js en views” uit het *.zip bestand toe aan de domoticz/www directory door middel van bijvoorbeeld WinSCP. Je krijgt hierdoor een overzichtelijk schema bij “Timers” om de gewenste temperatuur op een bepaalde dag en tijdstip in te vullen, zoals de tweede afbeelding laat zien.

2018 03 15 12018 03 15

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*