Blog met WordPress

Mijn vrouw wou graag een blog. Nu bestaat er de mogelijkheid om dit te maken op de servers van WordPress, maar het wordt nog mooier met een eigen aansprekende domeinnaam. Deze website draait op onze eigen Synology server, dus een extra website/blog is geen probleem.

Als eerste heb ik binnen de /web/ map de map natuurlijkemoeder.nl aangemaakt. Voor mijn gemak heb ik de map naar het vastgelegde domeinnaam genoemd. Vervolgens heb ik de Nederlandse versie van WordPress gedownload en uitgepakt in de zojuist gemaakte map. Met als voorbeeld een ander blog, zijn we op zoek gegaan naar een theme (layout) van de website. Voor ieders smaak en doel van de website is hier wel iets naar wens te vinden. Nadat je het theme bestand hebt gedownload, pak je die uit in de volgende map: ../wp-content/themes/

In een eerder artikel heb ik al eens uitleg gegeven hoe je meerdere websites instelt op je server. In dit specifieke geval heb ik het volgende aan mijn .htaccess bestand in de web map toegevoegd:

# natuurlijkemoeder.nl
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^natuurlijkemoeder\.nl$ [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ([^.]+)\.natuurlijkemoeder\.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ /var/services/web/natuurlijkemoeder.nl/$1

Als package heb ik PHPmyAdmin geïnstalleerd op mijn Synology. Hierop log ik vervolgens in om een database aan te maken. Met de gegevens van de database kunnen we vervolgens WordPress gaan installeren door te surfen naar het bestand:../wp-admin/install.php

Als laatste moeten we er nog voor zorgen dat het domein natuurlijkemoeder.nl uitkomt op onze server. Ik maak gebruik van Hostnet voor mijn domeinnamen, daar loggen we in en geven aan in de DNS instellingen welk IP adres we zelf hebben. Je IP adres achterhalen kan met: http://www.whatismyip.com/

Vervolgens is het blog klaar voor gebruik en kunnen er artikelen en diverse plugins geplaatst worden in WordPress. Een indruk van het resultaat vind je hier: www.natuurlijkemoeder.nl

Bijgewerkt op 15 januari 2015

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*