KPN-routers worden FONspot

20090209002308 KPNfon

KPN gaat in zee met het FON om zijn gebruikers meer toegang tot WiFi-hotspots te geven in zowel Nederland als in het buitenland. FON heeft zoals bekent ’s werelds grootste WiFi-netwerk. KPN hoopt met de samenwerking zijn positie als marktleider in Nederland op het gebied van vrij toegankelijk draadloos internet te verstevigen. KPN-klanten delen een deel van hun bandbreedte thuis in ruil voor gratis toegang op gedeelde breedbandverbindingen van andere KPN-klanten in Nederland en ‘Foneros‘ in Nederland en andere landen.

KPN maakt in navolging van Ziggo zijn routers tot hotspots, maar doet dit in samenwerking met FON. Alle nieuwe breedbandklanten van KPN krijgen later dit jaar een router met FON, zodat een deel van hun bandbreedte kan worden gedeeld met andere zogenaamde ‘Foneros’. In ruil voor het delen van bandbreedte krijgt de klant toegang tot alle andere FONspots wereldwijd, op dit moment ruim 7 miljoen. Daarvan zitten er ook veel in België: provider Belgacom sloot al eerder een dergelijke overeenkomst met FON. FON wordt dus standaard, maar de klant kan zich afmelden. Daarnaast zet KPN z’n 1500 bestaande hotspots op drukke plaatsen open voor alle ‘Foneros’. Opmerkelijk genoeg is de overeenkomst exclusief: FON kan dus geen deal meer maken met andere Nederlandse providers.

Nu de deal is gesloten gaat KPN testen, de uitrol van routers met FON begint later dit jaar, meldt het concern. FON-enabled routers hebben twee gescheiden netwerken, één voor de klant zelf en één netwerk voor de FONspot. Het is dus niet mogelijk dat gebruikers van de FONspot op het privé netwerk mee kunnen kijken. Maximaal wordt in maar ‘een klein deel’ van de bandbreedte waarvoor de kant betaald gedeeld. Deze gedeelde bandbreedte wordt dynamisch toegewezen, als er geen Foneros in de buurt zijn, heeft de KPN abonnee beschikking over zijn volledige datapijplijn, legt de woordvoerder uit.

De deal is een cruciale voor FON. Het hotspotnetwerk bestaat al jaren, maar was eerst alleen voor particulieren. Dat schoot niet op, pas sinds FON deals sluit met internetproviders gaat het hard. Vooral de overeenkomsten met de grote isp’s BT en Belgacom zorgden voor momentum. Daarnaast heeft het deals met kleinere providers in onder meer Frankrijk, Japan, Rusland en Polen. Voor KPN snijdt het mes aan twee kanten: niet alleen krijgen gebruikers sneller en stabieler internet, ook wordt het mobiele netwerk ontlast.

Er is een belangrijke beperking, Wi-Fi kent nog geen roaming, de gebruiker moet dus op elk access point opnieuw connectie maken. Aan een Wi-Fi-roaming protocol wordt gewerkt. Wel heeft FON een app voor mobiele Android apparaten, zodat het inloggen via een browser overbodig wordt en automatisch gaat.

Bijgewerkt op 2 juni 2013

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*