Twee glasvezelnetwerken?

glasvezelinhandDe discussie in Veendam en Wildervank is op gang gekomen. Na de eerste informatiebijeenkomst van Reggefiber afgelopen woensdag 4 januari vraag ik me net als misschien wel meer Veendammmers af of het nu nodig is dat er twee glasvezelnetwerken worden aangelegd.

Naar mijn mening is dit overbodig en wordt er onnodig geld over de balk gegooid. Een aansluiting kost volgens Reggerfiber per woning ongeveer 1000 euro en de totale investering voor het aansluitgebied Veendam en Wildervank is begroot op 13 miljoen. Gemakshalve ga ik ervan uit dat SKV ook 13 miljoen moet investeren om een glasvezelnetwerk aan te kunnen leggen, maar in werkelijkheid is dit denk ik meer, omdat de SKV ook de buitengebieden wil aansluiten en Reggifiber dit pas in een later stadium doet. Totaal dus 26 miljoen wat door de straten van Veendam en Wildervank ligt. Twee keer zoveel als nodig is, want er zijn geen beperkingen aan glasvezel en er is technisch geen enkel voordeel van twee netwerken. Alle diensten van service providers kunnen met gemak via één glasvezelnetwerk, dat is immers het grote voordeel van glasvezel.

Reggefiber is de beheerder en eigenaar van een glasvezelnetwerk en bied service providers tegen betaling de mogelijkheid hun diensten aan de consument aan te bieden (dit betaald u via uw abonnement bij de service provider). Het netwerk en de diensten zijn dus duidelijk gescheiden. Toezicht op het netwerk van Reggefiber is er van de Nma en OPTA. Onderdeel van dit toezicht is ook de prijs die Reggefiber mag vragen aan de service providers. Hierdoor is het een open netwerk.

Even weer terug naar de discussie of er twee glasvezelnetwerken in Veendam moeten komen en of het niet geld over de balk gooien is. Duidelijk is dat als 30% van ruim 12.000 huishoudens binnen het aansluitgebied van Veendam en Wildervank een contract heeft afgesloten met één van de service providers, Reggefiber alle woningen zal gaan aansluiten. Wordt de 30% niet gehaald dan wordt er voorlopig door Reggefiber niet begonnen met de werkzaamheden, maar gaan andere gebieden voor en zal het nog even duren voordat Veendam en Wildervank op het landelijk netwerk van Reggefiber worden aangesloten.

In de loop van de jaren wordt het glasvezel netwerk van Reggefiber in mijn ogen steeds meer de vervanger van het koperen telefoonnet. Er zal dus in de toekomst een glasvezel aansluiting van Reggefiber in de woning aanwezig zijn, net zoals dat nu geldt voor een telefoonlijn van KPN. Moet dan daar nog een glasvezel van SKV naast? Ook al is die er eerder? Nee, zonde van het geld naar mijn idee.

In mijn ogen is het dus eigenwijs van SKV om naast een groot landelijk netwerk nog een eigen glasvezelnetwerk aan te leggen. Ik verwacht niet dat de grote landelijk opererende service providers ooit actief gaan worden op het netwerk van SKV, daarvoor is het te klein. SKV kan en mag haar diensten natuurlijk ook aanbieden op het glasvezelnetwerk van Reggefiber, maar wil dit blijkbaar niet. Dit komt waarschijnlijk omdat SKV haar positie als netwerkeigenaar en service provider niet op wil geven.

Als SKV de concurrentie wil aangaan, dan zouden ze dat moeten doen via de huidige kabel en via het aanbieden van diensten als service provider op het netwerk van Reggefiber. Door verschillende diensten en niet alleen een alles-in-één pakket aan te bieden kan SKV ook veel bewoners van Veendam en Wildervank blijven voorzien van hun diensten. Kan SKV als kleine service provider dezelfde diensten leveren, zoals interactieve televisie, video on demand en mogelijkheden om tv op te nemen? Ik denk van niet hiervoor zijn grote investeringen nodig. Ik denk wel dat de SKV veel bestaande abonnees kan behouden als zij diensten aan gaan bieden via het glasvezelnetwerk van Reggefiber.

Hoe snel kan Veendam en Wildervank glasvezel hebben is nog een laatste veel gestelde vraag. Reggefiber is duidelijk en zegt toe dat indien er op 25 maart 2012 30% ja heeft gezegt het netwerk er een jaar later ligt. Hoe snel is de SKV, wat is hun planning? Wat gebeurt er indien minder dan 30% voor glasvezel van Reggefiber kiest, gaat SKV dan snel verder met het aanleggen? Deze laatste vragen blijven voorlopig nog onduidelijk

Bovenstaand artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke kijk op de ontwikkelingen op het gebied van glasvezel en voornamelijk in Veendam en Wildervank. Ik ben op geen enkele manier gebonden aan de partijen genoemd in dit artikel.

Bijgewerkt op 4 januari 2013

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*