Bewegingsdetectie met IP camera

slimmedingen

Veel IP camera’s kunnen beweging detecteren, hierdoor heb je niet overal aparte bewegingsmelders nodig. Het is de bedoeling dat wanneer de beweging gedetecteerd wordt er een schakelaar aangezet wordt. Vervolgens kan deze schakelaar vervolg acties aansturen.ipdetectie01

Mijn IP camera’s zijn gekoppeld aan een Synology NAS met Surveillance Station die ook beweging kan waarnemen en vervolgens de net genoemde schakelaar activeert. Hiervoor moet je wel één en ander instellen in Surveillance Station.

Om de schakelaar van buiten Domoticz te kunnen activeren, moet je de IDX weten (via apparaten) en die invullen in onderstaande link. (Afhankelijk van je instellingen in Domoticz moet je wel of niet ook de gebruikersnaam en het wachtwoord invullen). Wanneer je de link compleet hebt kun je in je browser op enter drukken, je krijgt vervolgens een melding terug en als je naar je Domoticz dashboard gaat, zal je zien dat de schakelaar aan staat. http://192.168.2.3:8080/json.htm?type=command&param=switchlight&idx=XXXX&switchcmd=On

Naast dat de IP camera bij beweging de beelden opneemt of dat Surveillance Station dat doet, kun je ook Domoticz de opdracht geven een snapshot te maken. Je camera moet hiervoor wel aan Domoticz gekoppeld zijn.

ipdetectie02

Je wilt vast niet van iedere beweging een melding of foto. Aan de hand van aan- en afwezigheid kun je bepalen in welke situaties er wel een foto gemaakt moet worden. Deze aan- en afwezigheid kun je op diverse manieren controleren:
Scannen van IP adressen van mobiele telefoons
Bluetooth sleutel tags
Bewegingsmelders in huis
RFID scanner

Je kunt ook de beweging en of het donker is buiten koppelen om vervolgens een buitenlamp aan te laten gaan.

Om de meldingen en foto’s door te geven maak ik gebruik van Telegram. Hiervoor is een script nodig. Plaats onderstaande script in een *.sh bestand. De naam mag je zelf kiezen. Verander je eigen token, DomoUrl en nummer van de idx van de IP camera. De naam van de foto kun je ook veranderen.

#!/bin/sh
token="6231XXXX:AAEcrkjM_PtgItyhGZOr0lh1rfDulB_XXXX"
SendMsgTo=""
pausebetween=2
DomoUrl="192.168.2.3:8080"
SnapFile1="/var/tmp/achter1.jpg"

 SnapFile2="/var/tmp/achter2.jpg"
# get first Picture
wget -O $SnapFile1 $DomoUrl"/camsnapshot.jpg?idx=2"
sleep $pausebetween
# get second Picture
wget -O $SnapFile2 $DomoUrl"/camsnapshot.jpg?idx=2"
# send a group
curl -s
-X POST "https://api.telegram.org/bot"$token"/sendMediaGroup"
-F chat_id=673222530
-F media='[{"type":"photo","media":"attach://photo_1","caption":"Fotonaam1"},{"type":"photo","media":"attach://photo_2","caption":"Fotonaam2"}]'
-F photo_1="@$SnapFile1"
-F photo_2="@$SnapFile2"
# remove Pictures
rm $SnapFile1
rm $SnapFile2

De link naar het script vul je in, zoals je hieronder ziet.
ipdetectie04ipdetectie05

Wanneer je meerdere camera’s hebt, kun je meer meerdere scripts gebruiken. Let er op om de SnapFile iedere keer een andere naam te geven.

Op basis van bovenstaande heb je een aardig bewakings- en/of beveiligingssysteem, die je informeert wanneer je niet thuis bent of ligt te slapen.

Meer informatie over Telegram, Domoticz en notificaties:

https://www.huizebruin.nl/domoticz/notificaties-via-domoticz-versturen/

https://www.huizebruin.nl/internet/telegram/telegram-notificatie-domoticz/

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*