ESP easy

domoticahouse

ESP easy, zou je ook kunnen uitspreken als EaSy Peasy. ESP easy is een custom firmware voor ESP8266 chips. Met deze firmware kun je heel eenvoudig aan de slag met de vele mogelijkheden die de ESP8266 chip bied. ESP easy bevat een webinterface waar vanuit je alles kunt instellen en beheren. Dat is veel makkelijker dan alles zelf programmeren met bijvoorbeeld de Arduino IDE! De ESP8266 is een module waarmee je Arduino WiFi verbindingen kunt laten maken. Een ESP8266 kun je voor veel doelen inzetten en is erg eenvoudig in gebruik. De modules zijn klein en erg geschikt voor Domotica en IOT toepassingen. De NodeMCU is op de voordelige ESP8266 WiFi chip gebaseerd met 10 GPIO en 1 ADC. Iedere GPIO kan ook als PWM, I2C, SPI en 1-Wire fungeren. Via de micro-USB is de NodeMCU te programmeren en te voorzien van benodigde stroom. Kijk op de website welke sensoren je erop kunt aansluiten en welke GPIO pins je kunt gebruiken. Hieronder zie je de NodeMCU en twee sensoren die ik er mee heb verbonden. Ik heb eerder een Mysensors.org weerstation gemaakt.
2017 12 12 14.22.352017 12 12 14.23.03
Na het flashen van de firmware log je in op het ESP_Easy_0 WiFi netwerk. Het wachtwoord is: configesp
2017 12 10 21.53.11

Je kiest dan je eigen WiFi netwerk en geeft het wachtwoord op. Daarna is de ESP easy via de webinterface binnen je netwerk te benaderen en in te stellen. Je kunt dan onder andere een statisch IP adres instellen.

Om gegevens in Domoticz te ontvangen dien je eerst een Dummy device aan te maken als je die nog niet hebt. Je maakt een Dummy Device aan op het tabblad “Hardware”. Ik maak gebruik van mijn eerder gemaakte DHT-22 Dummy. Vervolgens klik je op “Maak virtuele sensoren”. Kies voor Sensor Type “Temp+Hum” voor een DHT-22 sensor en geef je thermometer een naam, bijvoorbeeld ESP Easy. Voor een BMP085 temperatuur en barometer sensor kies je Sensor Type “Temp+Baro”.

esp001 esp005

Onder “Apparaten” kun je de aangemaakte Virtuele Sensor zien. Noteer de Idx, deze heb je straks nodig om in te voeren in de ESP easy webinterface.

esp002

In de ESP easy webinterface dien je vervolgens Domoticz in te stellen als controller.

esp004

Vervolgens kun je onder Devices de sensoren instellen. Kies uit het Device menu ‘Temp + Hum DHT’ . Geef het Device een naam, bijvoorbeeld “DHT22”. Vul bij IDX het IDX van je device in Domoticz in. Deze heb je in de stappen hierboven opgeschreven. Bij 1st GPIO vul je het GPIO nummer waarop de data van de DHT sensor binnenkomt zoals je deze hebt aangesloten. Bij DHT Type geef je het type DHT sensor aan. Een DHT 11 (blauw) of DHT 22 (wit). Bij Formula Temperature en Humidity kun je nog aanvullende berekeningen doen, bijvoorbeeld omrekenen naar Fahrenheit. Klik op Submit en daarna op Close. Je komt weer terug in het Devices menu.

esp003   esp006
Als je alles goed hebt ingesteld zie je onder “Devices” de sensoren en kun je ook de meetwaarden aflezen.
esp007
In Domoticz zie je vervolgens onder “Temperatuur” ook de waarden,
esp008

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Eén antwoord op “ESP easy”

  1. Wat een heldere en beknopte inleiding, precies wat ik zocht en ik ga er zo eens mee aan de slag voor de moestuin en temperatuur bewaking voor de stekjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*